Pazardaki sebzeye kimlik numarası

Türkiye'de üretilen sebze ve meyvelerin gıda güvenliği için dünyada ilk olan bir proje geliştirildi. Tüketiciler ürün bilgilerini tek tuşla anında öğrenebilecek.

Pazardaki sebzeye kimlik numarası
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarlada yetişen ürünlerin gıda güvenliği takibi için radikal bir uygulamayı başlatma kararı aldı. "Parsel Tanımlama Sistemi" adı verilen uygulamayla Türkiye'de üzerinde tarım yapılan 30 milyon parselde yetişen meyve ve sebzelere barkod uygulaması getirilecek. Tüketiciler, pazar ve marketlerde satılan domates, patates hatta sarımsak gibi tüm ürünlerin üzerindeki barkodları okutarak, ne zaman hasat edildiği, hangi çiftlikte, hangi çiftçi tarafından yetiştirildiği gibi tüm bilgileri görebilecek. Hatta o üründe ilaç kullanılıp kullanılmadığı bilgisine de erişebilecek. 

KİMLİK NUMARASI VAR 
Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Parsel Tanımlama Sistemi'nin detaylarını Sabah'a anlattı. "Tarladan sofraya kadar güvenilir gıda" prensibiyle bu uygulamanın sadece Türkiye değil dünyada da ilk olma özelliğini taşıdığını aktaran Küsek, tarım faaliyetleri yürütülen 30 milyon parselin tıpkı TC kimlik numaraları gibi numaralandırıldığını belirtti. 

ALTYAPI HAZARLANIYOR 
Küsek, "Bazı firmalar şu an ürünlerinin üzerine markalarını yapıştırıyorlar. Ama bu akredite edilmemiş bir sistem. Biz bunun alt yapısını hazırlıyoruz. Çünkü çiftçinin parselinde kullandığı gübre, ilaç, tohumun bizde kayıtlı olması lazım ki takibini yapabilelim" dedi. Küsek'in verdiği bilgilere göre, Parsel Tanımlama Sistemi ile bu yıl çiftçilerin parselinde kullandığı ürünler veri tabanına girilmek zorunda olacak. 

EK SMS'LE ŞECERESİ ÇIKACAK
Parsel Tanımlama Sistemi'nin ikinci ayağı ise tüketicilere tek tuşla meyve ve sebzelerin geriye dönük takibini yapma olanağının sunulması olacak. 2015'te başlayacak sistemde vatandaşlar, cep telefonlarından ürün üzerindeki barkodun fotoğrafını çekerek ilgili servise SMS attığında, ürünün nerede hasat edildiğini dahil tüm bilgileri görebilecek. 

'GÜVENİLİRLİĞİN KANITI OLACAK'
Barkod uygulamasının üreticiler açısından isteğe bağlı olacağının altını çizen Küsek, "Fakat bir ürünün barkotlu olması onun 'güvenilir' olduğunun kanıtı olacak. Zorunluluk yok ama firmalar isimlerini güvenilir kılmak ve duyurmak için bu sisteme adapte olabilecek. Biz de onlara gereken alt yapıyı sunacağız. Pazar avantajı sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu. 
sabah.com.tr

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2014, 13:21

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52