Balık hastalıklarını Türkiye’de öğreniyorlar

Türk Cumhuriyetlerinden gelen 13 uzman, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde balık hastalıkları konusunda eğitim alıyor.

Balık hastalıklarını Türkiye’de öğreniyorlar
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı tarafından uygulanan proje kapsamında Türk Cumhuriyetlerinden gelen 13 uzman, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde balık hastalıkları konusunda eğitim alıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ile Türkiye ortaklığında yürütülen "Orta Asya Balıkçılığı ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğini Geliştirme Programı" kapsamında Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan'dan gelen 13 uzman, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde balık hastalıkları konusunda eğitim alıyor.

Enstitü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, su ürünlerinde yetiştiricilik, avcılık, genetik ve balık hastalıkları gibi temel konularda çalışma yürüttüklerini belirterek, "2009 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı ile Türkiye ortaklığında Orta Asya Balıkçılığı ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğini Geliştirme Programı başlatıldı. Programdaki amaç Orta Asya ülkelerine yönelik balıkçılığın ve su ürünleri yetiştiriciliğinin gelişmesini sağlamaktır" diye konuştu.

Aydın, proje kapsamında Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan'dan gelen 13 uzmanın Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde eğitim almaya başladıklarını ifade ederek, uygulama odaklı araştırma yaklaşımı ile Türkiye'de ve dünyada çalışma konularında önder bir araştırma kurumu olduklarını kaydetti. Aydın,“Bu kapsamda Türk Cumhuriyetlerinden gelen meslektaşlarımızla hem bilgi paylaşıyoruz hem de onlara virüs, bakteriyel ve parazitsel balık hastalıkları konularında uygulamalı eğitim veriyoruz" dedi.

Doç. Dr. Aydın, eğitimlerin daha çok uygulamalı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Onlarla paylaştığımız bu bilgileri onlar da kendi ülkelerindeki vatandaşlara aktarmaya çalışacaklar. Su ürünleri yetiştiriciliğinde Türkiye çok iyi durumda ve Türk Cumhuriyetleri de bu konuda gelişmekte olan ülkeler arasında. Onlar da gün geçtikçe daha iyi noktalara gelecekler. Bu süreç devam ederken bizler de iş birliği yapan ülkeler olarak birbirimizi desteklemeye devam edeceğiz."

"Bilgileri Ülkemizde de Yaymak İstiyoruz"
Azerbaycan'ı temsil eden Rustamova Kamala ise, ülkelerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın eşdeğerinde bir bakanlıkta çalıştığını söyledi.

Balıkçılıkla ilgili kendi ülkesinde de çalışma yaptığını işaret eden Kamala,"Türkiye'deki ve diğer ülkelerdeki arkadaşların benzer çalışmalardan bahsetmesi benim için faydalı oldu. Burada balıklarda oluşabilecek bakteriyel, viral ve parazitsel hastalıkların teşhisi ve tedavisi konusunda uygulama yaparak bilgileniyoruz" şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2014, 16:52

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52