Market çöplüğü olmak istemiyorsak!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı, piyasadaki daralmanın perakende sektöründe kendi göstermeye başladığını söyledi.

Market çöplüğü olmak istemiyorsak!
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, piyasadaki daralmanın perakende sektöründe kendi göstermeye başladığını belirterek, hızla büyüyen zincir marketlerinin maliyeti kurtarma peşinde olduğun dile getirdi Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, piyasadaki daralmanın perakende sektöründe kendi göstermeye başladığını belirterek, hızla büyüyen zincir marketlerinin maliyeti kurtarma peşinde olduğun dile getirdi. Palandöken, market birleşmelerinin artacağını vurguladı.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada 2012 yılında yabancı sermayenin başta toptan ve perakende sektörüne yatırım için girdiğini vurguladı. Hızla büyüyen zincir marketlerin maliyeti kurtarma peşinde olduğunu dile getiren Palandöken şu değerlendirmelerde bulundu:

"Büyümenin yavaşlatılması politikasının bir sonucu olarak ekonomi soğumaya başlayınca bundan ilk önce perakende sektörü etkilenmeye başladı. Piyasada para dönmüyor. Karlar düştü, gider maliyetleri arttı. Önümüzdeki dönem şube kapatmalar, market birleşmeleri artar."

"FİNANS MALİYETLERİ ARTIYOR"
Yüksek faiz finansman maliyetinin yüzde 15'lerden, yüzde 20'lere çıktığını belirten Palandöken şunları kaydetti:
"Hesapsız büyümelerin faturası çıkmaya başladı. Maliyetlerdeki artış, karlılıkların düşmesi, piyasanın daralmasının kötü sonuçları şimdi görülmeye başlandı. Mahalle aralarındaki kendi sermayesi ile geçinen bakkalların, kasapların, manavların müşterisine göz dikerek hesapsız bir şekilde mantar gibi açılan marketler şimdi tek tek kapanıyor. Kapatmayan da başkalarına devredecek."

"YABANCI SERMAYE TOPTAN VE PERAKENDE SEKTÖRÜNE"
Türkiye için diğer bir handikabın yurtdışından gelen yabancı sermayenin sıcak paraya gözünü dikmesi olduğunu belirten Palandöken açıklamalarına şöyle devam etti:
"Büyük yabancı sermaye sıcak parayı çok sever. 2011 yılında olduğu gibi 2012 yılında da yabancı sermaye başta toptan ve perakende ticaret sektörüne yatırım yapmıştır. Gelir, parayı kazanır ve gider. Çöpünü bize bırakır. 2013 yılında yeni AVM'ler için yaklaşık 3 milyar dolar daha yatırım yapacağını ve bunun 1 milyar dolarının yabancı sermaye tarafından kaynaklandığını biliyoruz. Eğer AVM ve marketler çöplüğü olmak istemiyorsak piyasanın kurallarının konulması gerekiyor."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52