Yağı yakacak mıyız yiyecek miyiz?

EPDK tarafından, 2011 yılında yaşallaşan benzin ve motorine her yıl kademeli olarak yerli katkı yani biyodizel ilave zorunluluğunda geri adım atılıyor.

Yağı yakacak mıyız yiyecek miyiz?
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, 2011 yılında yaşallaşan benzin ve motorine her yıl kademeli olarak yerli katkı yani biyodizel ilave zorunluluğunda geri adım atılıyor. EPDK, 2014’te yüzde 1, 2015’te yüzde 2, 2016’da ise yüzde 3 oranında motorine yerli tarım ürünleri katılması ile ilgili gelen itirazlar üzerine binde 3, 4 ve binde 5’e indirilmek üzere taslak bir tebliğ hazırlayarak görüşe açtı. Söz konusu tebliğ değişikliğinde en büyük etkiyi ise bir süredir bu düzenlemeye itiraz eden Tarım Bakanlığı’nın yaptığı öğrenildi.

ÖNCE İSTEDİ SONRA VAZGEÇTİ
2011 yılında EPDK’ya konuyla ilgili görüş bildiren Tarım Bakanlığı, yerli katkı maddesinde oranın en az yüzde 4’ler civarında olmasını istemişti. Ancak aradan geçen süre içinde kolza ve aspir gibi biyodizel yakıtı olarak kullanılan bitki üretiminin sınırlı oranda kaldığını gören Bakanlık, EPDK’ya bir yazı göndererek ortada büyük bir tehlike olabileceğini işaret etti. Kuruma gönderilen yazıda, “2011’de toplam kolza ve aspir üretiminin 109 bin ton olduğu düşünülürse Ocak 2014’te yürürlüğe girecek olan yüzde 1 harmanlama zorunluluğunda ihtiyaç duyulan biyodizel için gerekli hammaddenin kolza ve aspirden karşılanamayacağı açıktır. Dolayısıyla yemeklik yağı olarak kullanılan diğer yağlı tohumlu bitkilerin de biyoyakıt üretimi için kullanılacağı açıktır. Bu gıda arz güvenliğinin sağlanması adına göze alınabilecek bir risk ve kabul edilebilecek bir yaklaşım değildir” denildi.
haberturk.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52