Margarin tüketimi neden artıyor?

Türkiye’de çalışan sayısının artması ve dışarıda yemek yeme alışkanlığının yaygınlaşmaya başlamasıyla gelişen margarin sektörü her geçen gün biraz daha büyüyor.

Margarin tüketimi neden artıyor?
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, Türkiye'de yıllık 530 bin ton margarin tüketildiğini, bunun yalnızca 150 bin tonunun evlerde kullanıldığını söyledi. Geri kalan kısmının ev dışı tüketim olduğunu belirten Yurdagül, "İnsanların gelir düzeyi arttıkça, çalışan sayısı arttıkça dışarıda yemek yeme alışkanlığı da yaygınlaşmaya başlıyor. Dışarıdan da simit dışında alınan her şeyde margarin var. Bu da margarin tüketimini artırıyor" dedi.

Türkiye'de yaklaşık 2.5 milyar dolarlık margarin pazarı olduğunu kaydeden Yurdagül, pazarın 600-700 milyon dolarlık kısmının ev margarininden oluştuğunu söyledi. Yurdagül, "Dünyada ise 50 milyar dolarlık ev margarini pazarı var" diye konuştu.

Doymuş yağ oranı zeytinyağından az

Margarinin 142 yıllık bir ürün olduğunu belirten Yurdagül, ilk olarak Fransa'da tereyağıyla karşılanamayan yap ihtiyacının karşılanması amacıyla ortaya çıktığını söyledi. Margarin konusunda toplumun yanlış bilgilendirildiğini ifade eden Yurdagül şu bilgileri verdi:

-Margarinin zararsız olduğunu kardiyologlar bile yeni öğreniyor. Biz MÜMSAD olarak elimizden geldiğince bu konuda toplumu bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Margarinde trans yağ yok, tereyağında ise yüzde 5 oranında var. Margarin bir de doymuş yağ diye suçlanıyor. Doğada bulunan her yağın içinde mutlaka doymuş yağ vardır. Buna zeytinyağı da dahil. Zeytinyağında yüzde 15, oyada yüzde 16, ayçiçeği yağında yüzde 13, kanola yağında yüzde 7 oranında doymuş yağ vardır. Margarinin kasesinde ise yüzde 14-17 arasında doymuş yağ bulunur.

6 margarin markası var

-Türkiye'de 6 tane margarin markası var. 2006 yılında 5 margarin firması trans yağdan arınmış üretim yapabilecek yatırımlarını tamamladı. Bu markalar pazarın yaklaşık yüzde 90'ını temsil ediyor. Trans yağın sıfırlanması mümkün değil. 2007'de çıkan etiketleme tebliğine göre yüzde 1'in altındaysa biz 'Trans yağ yoktur' diye etiket kullandırabiliyoruz.

Su bile zararlı gösterilebilir

-Sağlıklı bir insan enerjisinin yüzde 1-2'sini trans yağdan alabilir. Sütte, peynirde, yoğurtta var. Tüm hayvansal ürünlerde kolestrol bulunur. Oysa bitkisel hiçbir üründe kolestrol yoktur. Yani margarinde de yoktur. Trans yağı sıfırlanmış, doymuş yağı en aza indirilmiş ve kolestrol içermeyen margarine modern margarin diyoruz.

İstanbul Urfa'dan çok margarin tüketiyor

Metin Yurdagül, margarin tüketiminin iklimlere göre farklılık gösterdiğini söyledi. Havanın sıcak olduğu bölgelerde sıvı yağların daha yoğun olarak kullanıldığını ifade eden Yurdagül, "Mesela Şanlıurfa'da İstanbul'dan daha az margarin tüketiliyor. Çünkü dayanıklılığı azalıyor" dedi. Ülkeler arasında da yağ tüketim alışkanlıklarının değiştiğini kaydeden Yurdagül, Avrupa ülkelerinde margarin tüketiminin Ortadoğu'ya göre daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.

Zeynep Ceylan / Bugün

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52