Kur artışı pirinç ihracatını gündeme getirdi

Döviz kurlarındaki artış pirinç ihracatçısını ikiye böldü. Bir grup bu yıl yerli üretimin döviz kurlarındaki artış nedeniyle dünya fiyatlarının altında kaldığını belirterek, yerli pirincin ihracat şansının doğduğuna işaret ederken diğer grup, fiyatların halen yüksek olduğunu, ihracatın rekoltenin 1 milyon tonu geçmesi halinde başlayabileceğini ileri sürüyor.

Kur artışı pirinç ihracatını gündeme getirdi
Akdeniz Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan, bu yıl pirinç rekoltesini iyi beklediklerini ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle yerli üretimin yurtdışındaki benzer kalitedeki ürünlere oranla fiyat konusunda da en az kiloda 100 dolar avantajlı olacağını dile getirerek, yerli üretim pirincin bu sezon ihraç edilebileceğinin sinyallerini verdi. Ancak yerli pirincin ihraç edilmesi halinde yurtiçindeki pirinç fiyatlarının artabileceğine dikkat çeken Arslan, bu sorunun ortadan kalkması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan bu yıla özel olarak ithal pirince konulan vergileri yarı yarıya azaltılmasını talep ettiklerini söyledi. Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş ise Türkiye'deki pirinç fiyatlarının geçen yıla göre daha uygun olmasına karşın dünya fiyatlarının halen en az yüzde 25 üzerinde seyrettiğini ifade edip, "Bugünkü fiyatlarla ihracat yapılabileceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Pirincin Eylül ayı sonunda hasat edileceğini hatırlatan AKİB Başkanı Mahmut Arslan, rekoltenin geçen yıl 800 bin ton civarında olduğunu, bu yıl da ekim alanlarının artışına paralel olarak rekoltede yaklaşık yüzde 5-10'lukartış beklediklerini ifade etti.  Fiyatlarda da bir değişim beklemediklerini ve çeltik fiyatının bu yıl da 0,95-1,10 TL arasında olabileceğini belirten Arslan, bu durumda toptan fiyatlarının da 2 TL civarında olmasını öngördüklerini ifade etti. Aynı zamanda bu yıl stoklarda geçen yıldan kalan devreden ürün bulunduğuna da dikkat çekerek, bu ürünün de yaklaşık 100 ton civarında olduğunu belirten Arslan, çeltik fiyatlarının da 1 TL civarında olması halinde ihracatın gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Geçen yıla oranla fiyatların artmamasının bu yıl yerli üretimde ihracat şansını artıracağını kaydeden Mahmut Arslan, "Geçen yıldan bu yana döviz kurları yüzde 20 arttı. Bu yerli pirincin de uluslar arası piyasada yüzde 20 ucuzlaması anlamına geliyor. Şimdiye kadar ihraç edemediğimiz Türk pirincini ihraç etme imkânımız da doğabilir" diye konuştu.

Tüketiciyi korumak için vergi azaltılmalı

Yerli pirincin ihraç edilmesi halinde iç piyasadaki pirincin azalacak olması nedeniyle fiyatların artabileceğine işaret eden Mahmut Arslan, bu durumda tüketicinin mağdur olmaması için bu yıla özel olarak vergilerde indirime gidilebileceğini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bu konuyu konuşabileceklerini kaydeden Arslan, şunları söyledi: "Türkiye'nin son birkaç yıldır kendi üretimi iç piyasanın ihtiyacını karşılıyor. Ancak ülkemizden komşularımıza yoğun bir ihracatımız bulunmakta. Bu çalışma da dahilde işleme izin belgesi ile ya da transit taşımalarla gerçekleştiriliyor. Bu yıl yerli üretimin ihraç edilmesi halinde iç piyasanın talebi yeterine karşılanamayacağından fiyatlar yükselebilir. Bu sorunun çözülmesi için bu yıla özel olarak ithal edilen pirince uygulanan yüzde 45'lik gümrük vergisinin yüzde 50 düşürülmesini talep ediyoruz. Bu durumda iç piyasada da sorun yaşanmasını önleriz."

Memiş: İhracat için rekolte en az 1 milyon ton olmalı

Türkiye'deki pirinç fiyatlarının bu yıl geçen yıla göre daha uygun olacağını ancak yine de dünya fiyatlarının en az yüzde 25 üzerinde kalacağına inandığını kaydeden Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş ise halen ihracat şansının bulunmadığını belirtti. Türkiye'nin ihracat yapabilmesi için üretim rekoltesinin 1 milyon tonun üzerine çıkması gerektiğini vurgulayan Memiş, "Arz talebi geçince fiyatlar düşecek ve ihracat gerçekleşebilecek" dedi. Önce iç piyasanın ihtiyacının karşılanıp ardından ihracat düşünülebileceğini kaydeden Memiş, pirincin iyi bir yolda olduğunu her geçen yıl rekoltenin artarak devam ettiğini ve mevcut fiyatlarıyla çiftçinin de kar ettiğini anlattı. Üretimin 300 bin tondan 800 bin tona ulaştığını belirten Memiş, devletin de bu konuda gerekli destekleri verdiğini söyledi. Arazisi olan çiftçinin 1 kilo çeltiği 40 kuruşa mal ettiğini kaydeden Memiş, bunun yüzde 25'ini devletin ödediğini ve bu nedenle kar eden çiftçi ile birlikte üretimin de sürekli arttığını açıkladı.

Derya Eğrican Güleç - Kobiden

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52