Manda kaymağı üretimini artıracaklar

Erzurum'da "Manda Yetiştiriciliği ve Kaymak Üretimi" adlı projesi kapsamında manda sayısının artırılarak, kaymak üretiminin yaygınlaştırılması planlanıyor.

Manda kaymağı üretimini artıracaklar
Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürlüğü'nün "Manda Yetiştiriciliği ve Kaymak Üretimi" adlı projesi kapsamında manda sayısının artırılarak kaymak üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Erzurum'da "Manda Yetiştiriciliği ve Kaymak Üretimi" adlı projesi kapsamında manda sayısının artırılarak, kaymak üretiminin yaygınlaştırılması planlanıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Fabrikası'nda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projeleriyle kentte manda yetiştiriciliği ve kaymak üretimini artırmayı amaçladıklarını, bu konuda eğitimler verdiklerini söyledi.

Manda yetiştiriciliğinin geçmişten gelen bir kültür olduğunu ifade eden Erdurmuş, bu projeyle manda yetiştiriciliğini tekrar canlandırmak, mandalardan elde edilen sütü de iyi şartlarda değerlendirerek, manda kaymağı üretip pazara sunmak istediklerini belirtti.

Projeyle mandanın bakımı, beslenmesinin nasıl yapılacağı, buzağının bakımı konularında eğitim verdiklerine dikkati çeken Erdurmuş, ilk aşamada üreticilere kaymak yapımının öğretileceğini ifade etti. İkinci aşamada manda yetiştiriciliği birliğini kurarak, manda üretimi yapanları bir çatı altında toplayacaklarını söyleyen Erdurmuş, üçüncü aşamada da gerekli potansiyel oluşursa bir kooperatif yardımıyla manda popülasyonunu artırarak kendi kaymaklarını üreteceklerini kaydetti.

Erdurmuş, Bakanlığın manda üretimine destek verdiğini de anımsatarak, Bakanlığın, son 7 yılda hazırladığı ıslah projeleri ve diğer desteklemeler ile manda sayısını artırdığını ve şu anda Erzurum'da kayıt sisteminde binin üzerinde manda olduğunu ifade etti.

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül de, 70 civarında üreticinin eğitimlere katıldığını, süt ürünleri üreticisi ve pasta yetiştiricilerine de kaymak üretiminin anlatıldığını vurgulayarak, proje kapsamında üretilen kaymağın, 'Erzurum kaymağı', 'Dadaş manda kaymağı' adıyla piyasaya sürülebileceğini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52