Leblebi komşuyu kurtarabilecek mi?

Denizli'de üretilen leblebinin büyük bölümünün kriz içerisinde kıvranan Yunanistan'a ihraç edildiği bildirildi.

Leblebi komşuyu kurtarabilecek mi?

Denizli Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, AA muhabirine, Türkiye'de yemeklik baklagiller arasında ekim ve üretim bakımından fasulye ve mercimekten sonra en büyük oranı nohutun aldığını söyledi.

Türkiye'nin nohut üretiminde Hindistan ve Pakistan'dan sonra dünyada üçüncü sırada yer aldığını belirten Tefenlili, "Üretilen nohudun büyük bir kısmı leblebi haline getirilerek tüketime sunuluyor. Sade, tuzlu, şekerli, çıtır, vanilyalı, Hindistan Cevizli, kakaolu, kahveli, tarçınlı, limonlu, portakallı gibi aromalarla zenginleştirilen Türkiye'de üretilen leblebiler dünyanın birçok bölgesine ihraç ediliyor" diye konuştu.

Türkiye'den ihracatı yapılan leblebinin yüzde 80'e yakınının Denizli'de üretildiğini belirten Tefenlili, şöyle konuştu:

"ABD, İspanya, İtalya, Avustralya, Almanya, Suudi Arabistan, Yunanistan başta olmak üzere birçok ülkeye Denizli leblebisi ihraç ediliyor. 2008 yılında 9 milyon dolarlık leblebi ihracatı gerçekleştirdik. Geçen yıl ise 14 milyon dolar değerinde 6 bin ton ihracat yaptık. Denizli leblebisinin tadına varan başka leblebinin yüzüne bakmıyor."

En fazla talep Yunanistan'dan
Leblebinin yaklaşık bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu, bu ürünün ana vatanının Türkiye olduğunu kaydeden Tefenlili, leblebinin ülke içinde de en fazla Denizli'de üretildiğini dile getirdi.

Denizli'de günlük 100 ton leblebi üretiminin gerçekleştirildiği bilgisini veren Tefenlili şöyle devam etti:

"Leblebicilik Denizli genelinde önem taşıyan bir ekonomik faaliyet. İlde leblebi üretimi yapan 500'ü aşkın işletme var. Yılda 30 bin ton civarında leblebi üretiliyor. Yılda ihraç ettiğimiz 6 bin ton leblebinin yaklaşık 5 bin tonunu Yunanistan'a satıyoruz. Geri kalan miktar ise iç piyasada tüketiliyor. Komşu bizim leblebimizi çok sevdi, onun için leblebi ihracatı her yıl daha da artıyor. Yunanistan da Türkiye'nin unutulmaz lezzetlerinden biri olan leblebi çerez olarak kullanılıyor. Baharatlılardan daha çok çikolata kaplamalı olanları, şekerli olanları daha çok tüketiliyor."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52