Türk yardım zincirine Bosna da dahil oldu

Türkiye ile Bosna Hersek arasında "Tarım ve Kırsal Kalkınma Alanında İşbirliği" anlaşması imzalandı.

Türk yardım zincirine Bosna da dahil oldu

Türkiye ile Bosna Hersek arasında tarım alanında işbirliği anlaşması imzalandı. Buna göre; Türkiye, Bosna Hersek'in tarım ve kırsal kalkınma alanında yaklaşık 200 milyon euro tutarındaki yatırım projelerini destekleyecek.

Anlaşmaya Türkiye adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bosna Hersek adına da Dış Ticaret ve Ekonomi Bakanı Mirko Saroviç imza koydu.
Bakan Eker, Türkiye Bosna-Hersek Karma Ekonomik Komisyonu 4. toplantısı nedeniyle Türkiye'de bulunan Bosna-Hersek Dış Ticaret ve Ekonomi Bakanı Mirko Saroviç ile makamında görüştü.

Eker, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Mayıs ayında Saraybosna İş Forumu vesilesiyle bir görüşme yapıldığını, bu görüşmede iki ülke arasında tarım alanında teknik işbirliği anlaşması hususunda mutabık kaldıklarını ve bu sürecin tamamlandığını ifade etti.

Türkiye'nin Bosna Hersek'e tarım ve hayvancılık alanında, TİKA aracılığıyla ve çeşitli projeler vasıtasıyla bugüne kadar desteklerde bulunduğunu anlatan Eker, Bosna Hersek'e yapılan ziyaretler sayesinde de ülkenin tarım alanındaki ihtiyaçlarını ve potansiyeli daha yakından inceleme fırsatı bulduklarını belirtti.

Eker, ''Gerek Türkiye'nin Bosna Hersek'in kırsal kalkınması ile ilgili olarak sağladığı imkanlar, gerekse TİKA vasıtasıyla hayata geçirilen projeler Bosna Hersek'in gelişmesine ve ekonomik kalkınmasına, altyapı hizmetlerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. İşbirliğimizin daha da ileri bir noktaya taşınması ve geliştirilmesi daha sistematik bir şekilde sürdürülmesi için bugün imzalanacak Tarım ve Kırsal Kalkınma Alanında İşbirliği Anlaşması ilave önemli bir adım olacaktır'' diye konuştu.
Türkiye ile Bosna Hersek arasında yaklaşık 350 milyon dolarlık ticaret hacmi bulunduğuna işaret eden Eker, bunun 40 milyon dolarlık kısmını tarım sektörünün oluşturduğunu kaydetti.

Bu hacmin iki ülkenin potansiyelini yansıtmaktan oldukça uzak olduğunu dile getiren Eker, anlaşma kapsamında yürütülecek işbirliği çalışmalarının bu potansiyeli artıracağına inandığını söyledi.

Bilgi ve tecrübe transferi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, iki ülke arasında imzalanacak anlaşmanın içeriği hakkında da şu bilgileri verdi:
''Tarım ve kırsal kalkınma uygulamaları hakkında bilgi ve tecrübe değişimi, hayvan sağlığı ve gıda güvenirliği alanında işbirliğinin artırılması, bitki koruma ve karantina ile ilaç kalıntıları alanlarında bilgi paylaşımında bulunulması, iki ülke özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesi, araştırma kurumları arasında işbirliğinin teşvik edilmesi özellikle, toprak ve su kullanımı, iklim değişikliği konularında teknik bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulması, genetik kaynakların korunması ve geliştirilmesine yönelik işbirliği yapılması, modern gıda üretim teknikleri alanında işbirliği yapılması bu anlaşma çerçevesinde öngörülmektedir''
Eker, söz konusu anlaşmanın iki ülkenin tarımsal alanında işbirliğinin gelişmesine önemli katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

6 anlaşma sırada bekliyor
Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomi Bakanı Mirko Saroviç de iki ülke arasında 14 tane ikili anlaşma bulunduğuna işaret ederek, 6 ikili anlaşmanın da hazırlandığını söyledi.
Bosna Hersek'in başka herhangi bir ülke ile bu kadar ikili anlaşma imzalamadığını belirten Saroviç, bunun da iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar gelişmiş olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin potansiyeli tam olarak yansıtmadığını, ticari ilişkilerin daha da geliştirilebileceğini bildiren Saroviç, bunun için çalışmaya devam edecekleri kaydetti.
Saroviç, ''Anlaşma sayesinde Türkiye, Bosna Hersek'in tarım ve kırsal kalkınma alanında yaklaşık 200 milyon euro tutarındaki yatırım projelerini destekleyecek'' dedi.
Konuşmaların ardından iki Bakan ''Türkiye-Bosna Hersek Tarım ve Kırsal Kalkınma Alanında İşbirliği Anlaşması''nı imzaladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52