İnci kefallerinin ilkbahar yolculuğu başladı

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefali balıklarının her yıl ilkbahar aylarında başlattığı göç, polis nezaretinde devam ediyor.

İnci kefallerinin ilkbahar yolculuğu başladı

Van Gölü’nde yaşayan fakat yumurtlama dönemlerinde gölün tuzlu ve sodalı sularından tatlı akarsu yataklarına göç eden inci kefallerinin muhteşem yolculuğu başladı. Gündüz ortada görünmeyen dünyaca ünlü inci kefalleri geceleri istif halinde yolculuklarını sürdürüyorlar. Her yıl nisan ayının ortalarında başlayan bu muhteşem doğa olayı bu senede beklenildiği gibi devam ediyor. Büyük sürüler halinde tatlı su yataklarına akın eden balıklar, yumurtalarını buralardaki bentlere bırakıyorlar. Ancak yasağa rağmen bazı vatandaşların avlanmaya çıkması inci kefalinin neslini tehdit ediyor. Bu nedenle harekete geçen güvenlik güçleri balıkların korunması için son yıllarda sıkı önlemler almaya başladı.

Muradiye Bendimahi Çayı'nda suya karşı adeta uçan inci kefalleri geceli gündüzlü polis koruması altında tutuluyor. Bendimahi Çayı üzerinde balık nöbeti tutan polis ekipleri kaçak avlanma için yapılan tuzakların bulunduğu yerlere operasyon düzenleyerek yumurta dönemi başlayan inci kefali avlanmalarını önlemek için büyük çaba gösteriyorlar.

Yetkililer, yumurtlamak için tatlı sulara akın eden balıklara kendilerinin dokunmaya bile kıyamadıklarını fakat bazı vatandaşlarınsa bunun tam aksine onları katletmek için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ettiler. Akıntıya doğru yolculukları esnasında taşların arasına sıkışan balıkları elleriyle sıkıştıkları yerden kurtararak yolculuklarını sürdürmelerini sağladıklarını ifade eden yetkililer vatandaşların da bu konuda duyarlı olmaları gerektiğinin altını çizdiler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52