Su beynin en iyi vitamini

Su eksikliğinden en önce zarar gören organlarımızdan biri beyindir. İçilen su miktarı beyni ciddi şekilde etkiler...

Su beynin en iyi vitamini

İstanbul Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle sağlıklı suyun reçetesini yazdı:
BEYİN SAĞLIĞI İÇİN SU İÇİN
24 saat içinde beyinden geçen su miktarı 1,4 litre böbreklerden geçen ise 2 litre gibi oldukça büyük miktardır. Su eksikliğinden en önce zarar gören organlarımızdan biri ise beyindir. İçilen su miktarının beyin üzerindeki etkisi üzerine önemli etkisi vardır. Beyindeki su dolaşımının bozulmasının, beyin sulanması yada beyin kurumasına yol açar. Hayat su ile başlamıştır ve susuz yaşam olanaksızdır. İnsan besinsiz kaldığında 50 gün kadar yaşamını sürdürebilir, ama su içmeden ancak birkaç gün canlı kalabilir. İnsan vücudunun ortalama yüzde 60 kadarı sudur ve vücut ağırlığında oluşan yüzde 15-20 kadar bir su kaybı ölümcül olabilir. Vücudumuzdaki suyun dolaşımına göz atarsak, özellikle beyin için suyun önemi ortaya çıkar. 24 saat içinde beyinden geçen su miktarı 1400 litre, gibi oldukça büyük bir miktardır. Beynimizin su eksikliğinden en önce zarar gören organlarımızdan biri olmasının nedeni de budur. Beyindeki su dolaşımının bozulması insan bedenine, beyin sulanması, yada beyin kuruması olarak yansır. Dolayısıyla bir insanın günde en az 2,5 litre suyu bir şekilde geri alması gerekmektedir.
SUDAKİ KALSİYUM KEMİK VE KAS GELİŞİMİNDE ÇOK ÖNEMLİ
Doğal mineralli sularda oldukça yoğun olarak bulunan kalsiyumun kemik sağlığı için çok önemlidir. Kalsiyumun çocukların, gençlerin ve yaşlıların en çok ihtiyaç duyduğu minerallerden olduğunu vurguladı. Kalsiyumun; diş sağlığında, kalp sağlığında ve kanın pıhtılaşma özelliği kazanmasında oldukça önemli olduğunu belirten Karagülle, 'pH değeri yüksek doğal mineralli sularda bulunan diğer bir mineral olan magnezyumun ise kemik ve kalp-damar sağlığı ile enerji üretiminde etkilidir.
TEMİZ VE MİNERALİ SU BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
'Minerallerin ve pH'ın vücudumuzda oldukça etkin bir rolü vardır. Bağışıklık sistemi fonksiyonlarında ve antioksidan fonksiyonlarda rol oynayan bazı mineraller ve eser elementler doğal mineralli pH değeri yüksek sularda bulunmaktadır. Özellikle diş çürüklerinin önlenmesinde büyük önem taşıyan florür de mineralli sularda sık bulunan minerallerdendir.
EN SAĞLIKLI SU HANGİSİ
Bir su paketlenip tüketime sunuluyorsa, sağlıklı olmak zorundadır. En ideali camdır ama polikarbon ve pet de kullanım ve taşıma kolaylığı sağlar. Suyu evimizde de damacanadan cam şişeye boşaltarak kullanmalıyız. Pet şişeyi açtığımızda ise o gün tüketmeliyiz. Damacana suyunu alıp kaynatmak son derece anlamsızdır. Kaynatıldığında suyun içindeki kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç halinde çöküyor ve su mineralli yapısını kaybediyor.
SERİNLEMEK İÇİN ILIK SU İÇİN
Günde 4.5 litre sıvı tüketiyorum. Bunun 1.5 litresi maden suyu, 1.5 litresi ise doğal kaynak suyu. Meşrubat türü şeyler tüketmiyorum. Sabah kalkar kalkmaz yarım litre maden suyu içerim. Mideyi tok tutar, sindirimi destekler. Ayran-maden suyu, meyve suyu-maden suyu karışımı ve 1 litre de çay içiyorum. Yetişkin birinin toplam ağırlığının yüzde 70'i sudur. Terle ve nefesle kaybedilen suyu da eklersek, günde en az 2 litre su kaybederiz. Bunun yarım litresi, günlük besinlerle de alınabilir. En az bir 1.5 litre su içmemiz şarttır. En sağlıklısı günde en az 8 bardak su içmektir.

GÜNEŞTE KALMASIN
Uzman Doktor Ender Saraç (Beslenme ve Diyet Uzmanı):
Ben şu an arıtılmış su içiyorum. Hem iş yerinde, hem de evimde arıtma cihazım var. Filtresini kontrol ediyorum. Bu konu netleşene kadar; iyi bir filtre kullanılmalı. Suların çok satıldığı, hızlı sirkülasyonun olduğu yerlerden pet şişe almak lazım. Beklememiş, taze olsun. Pet şişeleri evde cam sürahiye boşaltın. Kesinlikle güneş görmesin, sıcakta kalmasın. Yarım kalan açık pet şişeleri arabaların içerisinde bırakmayın, kesinlikle içmeden atın...
sabah.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52