Tarım Zirvesi'nde gündem ne olacak?

İzmir'de yapılması kararlaştırılan Tarım Zirvesi'nin tarihi belli oldu. 14 Haziran'da yapılacak zirvenin gündemi 4 ana başlıktan oluşuyor...

Tarım Zirvesi'nde gündem ne olacak?

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli'nin geçen nisan ayında İzmirli gıda ve tarım sektörü temsilcileriyle birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'i ziyaretleri sırasında yapılması kararlaştırılan Tarım Zirvesi'nin tarihi belli oldu. Zirve, Bakan Eker'in de katılımıyla 14 Haziran 2013 tarihinde düzenlenecek.

Milletvekili Denizli'nin öncülüğünde, İzmir tarımının talep ve sıkıntılarını aktarmak için Ankara'ya giden sektör temsilcileriyle yapılan toplantıda, şehrin tarımının geleceğinin planlanacağı, yeni bakış açılarının, tarım ve gıdada inovasyonun, katma değeri yüksek üretim yöntemlerinin ortaya koyulacağı bir zirve yapılması konusunda ortaya çıkan mutabakat sonuç verdi. Bakan Eker, Türkiye ve İzmir tarımı açısından son derece önemli olan bu zirvenin tarihini 14 Haziran olarak belirledi. Zirvenin yapılması için tarım sektörüyle birlikte büyük çaba harcayan Denizli, "İzmir'in tarım ve gıda dünyasının temsilcileriyle el ele vererek bir zirve yapılmasını sağladık. Türk tarımının başkenti İzmir'e gösterdikleri yakın ilgi ve duydukları güven için Sayın Bakanımız Mehdi Eker'e, İzmirliler adına teşekkür ediyorum." dedi.

ZİRVEDE DÖRT ANA BAŞLIK OLACAK
İlknur Denizli, zirvenin ayrıntılı programının önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağını belirterek şunları kaydetti: "Zirve tarihinin belirlenmesinin ardından özel sektör ve kamu temsilcileriyle üniversite temsilcilerinden çalışma grupları oluşturulacak. Bitkisel ürünler, hayvansal ürünler, su ürünleri ve gıda olmak üzere dört ana başlıkta toplanacak çalışma gruplarında İzmir'deki oda ve borsa temsilcileri, üretici birlikleri olacak. Zirvenin yapılacağı tarih olan 14 Haziran'dan yaklaşık iki hafta önce çalışma grupları ön toplantılar yapacak. Temsilciler, kendi alanlarıyla ilgili görüşlerini yazılı ve sözlü olarak dile getirecek. Öne çıkan öneri ve görüşler not edilecek. Beyin fırtınası şeklinde geçmesi düşünülen çalışma gruplarında İzmir'in tarımdaki öncelikleri, beklentileri ve çözüm odaklı projeleriyle beş yıl içindeki hedefleri belirlenecek. İzmir Tarım Zirvesi'nde Bakan Mehdi Eker, önceliklerin ön planda olduğu çalışma gruplarını teker teker ziyaret edecek."

Zirvenin gıda ve tarım sektörünün halihazırdaki aktörleri için önemli olduğu kadar gelecekte bu sektörde yatırım yapmayı düşünenler için de büyük önem taşıdığını vurgulayan Milletvekili Denizli, "Önümüzde yatırım yapmaya değer, yüksek gelir vaadeden bir sektör var. Gelecek 20 yılda dünya nüfusundaki artış, kalkınmakta olan büyük nüfusa sahip ülkelerde kişi başına düşen milli gelir artışları ve iklim değişikliklerinin ışığında düşündüğümüzde, tarım sektöründe ürünlerin reel fiyatları artacak. Bu noktada tarımda gelecek trendleri anlamamız ve bu yol haritasına göre pozisyon almamız gerekiyor. Artık tarım sadece köylerde yaşayan insanlarımız için önemli değil. Tarım, emek yoğun sektör olmaktan ciddi iktisadi değer yaratan bir sektöre dönüşecek." şeklinde konuştu.

'TARIM, TÜRKİYE'NİN PETROLÜ'
Tarım ve gıda sektörünü Türkiye'nin petrolü olarak tanımlayan İlknur Denizli, şöyle devam etti: "Tarım, bizim petrolümüz. Hiç bitmeyecek, sürekli artacak bir petrolümüz. Hem istihdama hem de büyümeye katkısını birarada düşündüğümüzde ülkemiz için çok önemli. AK Parti olarak İzmir tarımıyla sürekli ilgileneceğiz. Sorunlarımız var ama çözümlerini de biliyoruz. Her geçen gün tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçimizin bir sıkıntısını çözüyoruz. Bütün sıkıntıların çözüldüğünü şu an için söyleyemesek de gelecek Türk çiftçisi için, Türk tarımı için bu günden daha iyi olacak."

İzmir ve Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren tarım ve gıda sektörü temsilcilerini Tarım Zirvesi'ne katılmaya çağıran Denizli, "Umarım İzmir'in tarım sektöründeki bütün aktörleri, bu zirvenin önemine uygun biçimde oturumlara aktif biçimde katılır, destek verir. İzmir Tarım Zirvesi, gıda ve tarım sektöründe her ölçekte ziraat ve üretim yapan çiftçimize, işletmelerimize ve en önemlisi sektöre girmeyi düşünen potansiyel yatırımcılarımıza yeni perspektifler sunacak, yeni fırsatların kapısını aralayacak." ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52