Üretici 'erkenci şeftali' sevinci yaşıyor

Mersin'in Tarsus ilçesinde ihracat ve iç tüketimde yaşanan kalite sorununun çözümü için yürütülen çalışma kapsamında üretilen erkenci şeftali, üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Üretici 'erkenci şeftali' sevinci yaşıyor

Tarsus Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Mustafa Ateş, yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2010 yılından bu yana Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) çalışması yürüttüğünü hatırlatarak, gönüllülük esasına dayalı proje kapsamında, üretim sezonu başlamadan önce tüm tarımsal faaliyetlerin teknik elemanlar tarafından kontrol edildiğini bildirdi.

Çalışmalar kapsamında toprağın işlenmesinden sulamaya, gübrelemeden, budama ve hasada kadar her aşamada üreticiye yardımcı olduklarını ifade eden Ateş, tarladan sofraya güvenli gıda arzını hedeflediklerini kaydetti.

Ateş, projeyi 17 köyde erkenci şeftali ve nektarin bahçesi olan 34 çiftçiye ait bin 100 dönümlük alanda uyguladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bakanlığımızın yürüttüğü proje kapsamında, üreticilerimizle birebir görüşerek, kalıntısız ve her türlü kontrolleri yapılmış bir şekilde bahçelerimizde üretim yapıyoruz. Budamadan itibaren ağaçlarımızın kontrollerini çiftçilerimizle beraber yürütüyoruz. Onların gübrelemesini, ilaçlamasını, budamasını, hasada kadar kontrol altında tutuyoruz. Hasada yakın dönemde de bahçelerden numuneler alarak tahlile gönderiyoruz. Analiz sonuçları uygun olan bahçelerimize sertifika ve logo vererek hasadın daha düzenli, daha temiz, daha iyi bir şekilde olmasını sağlıyoruz. Böylece, üreticinin daha iyi fiyata daha kaliteli ürün satmasını amaçlıyoruz."

Şeftalinin temmuz-ağustos döneminde piyasaya çıktığını hatırlatan Ateş, Tarsus genelinde 11 bin dönümlük alanda erkenci şeftali ve nektarin üretimi yapıldığını, bu yıl 50 bin ton rekolte beklediklerini dile getirdi.

Ateş, üreticisini sevindiren erkenci şeftalinin bahçede kilosunun 4 liradan, nektarinin ise 3 liradan alıcı bulduğuna dikkati çekti.

Karayayla köyünde 30 dönümlük bahçede erkenci şeftali yetiştiriciliği yapan Ahmet Yalçınkaya da uygulamadan son derece memnun olduklarını belirterek, İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının şeftali yetiştiriciliği konusunda kendilerine gerekli teknik desteği sağladığını ifade etti.

Bu sezon, ürünlerini beklediklerine yakın fiyata satmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Yalçınkaya, "Kaliteli üretim yapınca ürünümüz para ediyor. Geçmiş yıllara göre önemli bir gelir elde etmeyi hedefliyoruz" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52