Gümüşhane'den Avrupa'ya pestil ihracatı

Gümüşhaneli Büyükbayraktar kardeşler, kurdukları üç tesiste ürettikleri pestili, Hollanda ve Almanya'ya ihraç ediyor.

Gümüşhane'den Avrupa'ya pestil ihracatı

Gümüşhane ile özdeşleşen ve "kara kazan" olarak tabir edilen büyük kazanlarda yazın pişirilerek kışın tüketilen pestil, modern üretim tesislerine geçilmesiyle bir sektör oluşturdu. Artan talebi karşılamak amacıyla 20 yıl önce kentte ilk modern tesislerden birini kuran Büyükbayraktar kardeşler, zaman içinde tesis sayısını üçe çıkararak Hollanda ve Almanya'ya pestil ihraç etmeye başladı.

Gümüşhaneli 7 kardeşten Nurcan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pestilin Gümüşhane'ye Orta Asya'dan gelen bir ürün olduğunu belirterek, "İlimizde pestilin tarihçesi çok eski yıllara dayanıyor" dedi.

Yörede özellikle kışın tüketilmek amacıyla kara kazanlarla üretilen pestilin, özünü kaybetmeden bugüne kadar ulaştığını anlatan Özdemir, şunları söyledi:

"Eskiden pestil yazın yapılıyor, kışın yeniyordu. 20 yıl önce en büyüğümüz Kaya Büyükbayraktar'ın öncülüğünde Gümüşhane'de bir ilki hayata geçirerek modern tesis kurduk. O zamana kadar kara kazanda pişirilen, toprak üzerinde kurutulan pestil, modern tesislerde üretilerek kurutulmaya başlandı. Geçen 20 yıl içerisinde ilimizde 22 pestil ve köme üretim tesisi kuruldu. Böylece pestil yılın her ayında üretilmeye başlandı ve Gümüşhane'de önemli bir sektör haline geldi."

Hollanda ve Almanya'ya ihracat
Kurdukları tesislerden birinin organize sanayi bölgesinde olduğunu, bu tesise kendisinin yöneticilik yaptığını ifade eden Özdemir, "Uluslararası standartlara uygun 20'ye yakın ürün çeşidimizi, gıda şirketleri aracılığıyla Hollanda ve Almanya'ya ihraç ediyoruz. Avusturya ve Kuzey Irak'a pestil ihracatı için bağlantı kurduk. Yakında bu ülkelere de ihracata başlayacağız" diye konuştu.

Özdemir, yurt dışından çok talep aldıklarını kaydederek, "Artık pestil, sadece yurt içine değil yurt dışına da ihraç edilen bir ürün haline geldi. Üreticiler olarak bu durumdan memnunuz" ifadelerini kullandı.
haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52