Fıstık helvanın da tadını bozdu

Fiyatı iki katına çıkınca tatlı sektörünü zor durumda bırakan baklavalık yeşil fıstıktan sonra, şimdi de helvalık kırmızı iç fıstık fiyatları rekor kırdı.

Fıstık helvanın da tadını bozdu

Son bir haftada fiyatların 45 TL’den 65 TL'ye fırladığını anlatan Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, “Tatlı sektörü şu anda stokçuların ve spekülatörlerin elinde oyuncağa dönmüş durumda. Astronomik fiyat artışları bir türlü önlenemiyor. Bakanlık piyasaya gerekli müdahaleleri yapmazsa vatandaş tatlı yiyemez hale gelecek. Seyidoğlu olarak fıstıkhelva ve lokum üretimini azaltacağız. Fıstık yerine fındık ve cevize ağırlık vermeye başladık” diye konuştu.

İklim koşulları nedeniyle üretimi azalan, önceki yılın ürünü de stoklanan helvalık kırmızı iç fıstıkta denge sağlandı derken fiyatlar yeniden yükselişe geçti. Antep fıstığı fiyatlarının bu yıl mahsul döneminin hemen ardından yükselmeye başladığını anlatan Göksu, “Geçen aylarda yaşanan ilk fiyat artışında 25 TL olan kırmızı iç fıstığın fiyatı 45 TL'ye yükselmişti. Bu hafta ise yeniden hızlı bir artışla 65 TL fiyatlarını gördük. Gerçekte bu sene rekoltenin az olmasını bahane eden tüccarlar üreticiden malı toplayıp stokladılar ve fiyat yükseldi. Sektör temsilcileri durumu Bakanlığa anlattı. Gaziantep'te toplantılar yaptılar. Bu sırada fiyatlar 45 lirada dengelendi ama bu konunun üzerine gidilmeyince son günlerde fiyatlar yeniden yükselmeye başladı. Şu anda kırmızı iç fıstık 65 lirayı buldu.

Piyasada hiç olmadığı kadar bir belirsizlik var. Sezonun en yoğun olduğu dönemde yaşanan bu sıkıntılar sektördeki işletmeleri kapanma noktasına getirdi. Sektördeki üreticiler fıstık yerine ceviz, badem ve fındık gibi alternatiflere yöneliyor fakat bu yöneliş de ceviz ve fındık fiyatlarını artırıyor. Şu anda Suriye ve İran üzerinden kaçak fıstık girmeye başladı. Bakanlık ithalatın önünü açmazsa sektörü daha zor günler bekliyor” ifadelerini kullandı.Susam fiyatlarındaki artışın yanı sıra fıstık fiyatlarında da yaşanan dalgalanmaların helva, lokum gibi geleneksel lezzetlerin tadını bozmaya başladığına dikkat çeken Göksu, "Merdiven altı işletmelerin sayısı her geçen gün artmaya başladı. Helvada, lokumda ucuz ve sağlıksız malzeme kullanarak vatandaşın sağlığıyla oynayan firmalar türedi. Bakanlığın acilen tedbirler alarak fiyatları dengelemesi gerekiyor" diye konuştu.
iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2014, 08:33

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52