Fındık tüketmek için bir neden daha

Dünyanın en büyük fındık üreticisi konumundaki Türkiye'nin bu üründen elde ettiği katma değeri katlayacak bir proje geliştirildi.

Fındık tüketmek için bir neden daha
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde Türkiye'nin yüksek miktarda ithal ettiği soya proteinine alternatif olarak fındık proteini üretildi. Bu proteinin kolon kanseri hücrelerinin gelişimini durdurduğu, yüksek antioksidant aktivite gösterdiği ve tansiyonu düşürücü etki gösterme potansiyeli olduğu tespit edildi.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde, dünyanın en büyük fındık üreticisi konumundaki Türkiye'nin bu üründen elde ettiği katma değeri katlayacak bir proje geliştirildi.

Et ve süt ürünlerinde katkı maddesi olarak karşımıza çıkan soya proteinine alternatif olarak fındık küspesinden protein üreten Türk bilim insanları, bu ürünün kolon kanseri hücrelerinin üremesini durdurabildiğini ve tansiyonu düşürücü etkilere sahip olabileceğini tespit etti.

İYTE Kampüsü içindeki Gıda Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında açıklamalarda bulunan bölüm başkanı Prof. Dr. Ahmet Yemenicioğlu, soya proteininin gıda ve yem sanayisinde çok yoğun olarak kullanıldığını kaydetti.

Türkiye'nin tarım ürünleri çeşitliliği konusunda zengin olmasına rağmen bu ürünlerden yüksek katma değer elde edemediğini ifade eden Yemenicioğlu, gelişmiş cihazlar ve bu alanda yetkin bilim insanlarının bulunduğu İYTE'de bu alana odaklanan araştırmalar yürüttüklerine dikkati çekti.

Gıda sanayisinde ABD'nin soya üretimindeki gücünden kaynaklanan bir "soya proteini egemenliği" olduğunu belirten Yemenicioğlu, fındıkta ise en büyük üretici olan Türkiye'de fındık yağı üretiminin giderek arttığını ancak yağ üretiminden artan posaların büyük bölümünün atık olduğunu kaydetti.

Bu noktadan hareketle Araştırma Görevlisi Levent Aydemir ile fındık küspesi üzerinde yoğun araştırmalar yürüttüklerini, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden Doç. Dr. Yusuf Baran ve Araştırma Görevlisi Aysun Adan'ın da çalışmaya destek verdiğini anlatan Yemenicioğlu, yürüttükleri proje sonucu yüzde 95 saflıkta fındık proteini elde etmeyi başardıklarını vurguladı.

Fındık proteininin soyanın kullanıldığı hemen tüm alanlarda kullanılabildiğini, bazı yönlerden soyadan daha üstün özelliklere sahip olduğunu belirten Yemenicioğlu, fındığın potansiyel antioksidan ve antikanserojen özelliklerinin bilindiğine, ürettikleri fındık proteininin de bu özellikleri taşıdığına kaydetti.

Fındığın, antikanserojenik ve antioksidan etkisi çok yüksek bir ürün olduğunu ve bu araştırma sırasında fındık proteininin, kanser hücrelerini yüksek oranda inhibe ettiğini, gelişimini engellediğini gördüklerini söyleyen Yemencioğlu, fındık proteinlerinin ayrıca ACE enzimini inhibe ederek tansiyonu düşürücü etki de gösterdiğini belirtti.

Prof. Dr. Yemenicioğlu, tamamladıkları projenin Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği Proje Pazarı etkinliğinde 400 proje arasında gıda alanında en iyi proje seçildiğini ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52