Bu köyde 12 çeşit domates yetiştiriliyor

Antalya'nın Alanya ilçesine bağlı Toslak köyünde yaklaşık 300 çiftçi tarafından domatesin 12 türü üretiliyor.

Bu köyde 12 çeşit domates yetiştiriliyor
Alanya ilçesine bağlı Toslak köyünde çiftçiler tarafından 12 çeşit domates yetiştiriliyor. Toslak, Yeniköy, Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Paketleme Tesisleri'nde yaptığı açıklamada, kooperatiflerinin üyelerinin 4 bin dekar alandaki seralarda ekonomik değeri yüksek ürünler yetiştirdiklerini söyledi.

Sorumluluk alanlarında yetiştirilen ürünlerle klasik pazarlama anlayışını değiştirdiklerini ifade eden Özen, kooperatife üye üreticilerin günlük rekoltesinin 35 ton olduğunu ancak mevsimsel şartlara göre bunun 150 tona kadar çıktığını kaydetti.

Özen, çiftçilerin domates, kabak, patlıcan, salatalık ve fasulye ağırlıklı üretim gerçekleştirdiğini belirterek, özellikle Toslak köyündeki 300 üreticinin standart, salkım, kokteyl, cherry, plum, bahçe, rugantino, bambus, pembe, seyit, yıldız ve yumurta türlerinde domates yetiştirdiğini söyledi. Domatesin 12 çeşidinin sadece Toslak köyünde üretildiğini vurgulayan Özen, böylece pazarın istediği çeşitliliği sağladıklarını belirtti.

Pazara sunulan ürünü tüketicilerin ve ürün tedarikçisinin isteği doğrultusunda yetiştirdiklerini söyleyen Özen, bunu da bölgede kurulan deneme serasında gerçekleştirdiklerini, deneme serasında yetiştirilen domates çeşitlerini, değerlendirme sonucunda da üretime geçtiklerini kaydetti.

Bir ürün tedarikçisi geldiğinde, birçok ürünü ve çeşidini aynı noktada bulmak istediğini anlatan Özen, o nedenle Toslak'ta ürün çeşitliliği çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Tohum firmasıyla deneme seraları olduğunu ve bu seralarda çeşit çeşit domates yetiştirdiklerini ifade eden Özen, bunlardan hangisi daha çok talep edilirse ona göre üretim yapacaklarını belirtti.

Özen, üreticilerin yetiştirdiği ürünleri hale girmeden pazara sunduklarını, böylece tüketiciye ürünü daha taze sunma fırsatı yakaladıklarını sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52