Nezleyle ilgili 10 sır açıklandı

ABD merkezli internet portalı MSN tarafından kısa süre önce nezleyle ilgili en az bilinen 10 sır özetlendi.

Nezleyle ilgili 10 sır açıklandı
En sık görülen hastalıklardan biri olmasına rağmen, nezle hakında bildiklerimiz düşündüğümüz kadar derin değil. ABD merkezli internet portalı MSN tarafından kısa süre önce nezleyle ilgili en az bilinen 10 sır özetlendi. İşte bu az bilinen noktalara bir göz atalım...

1. Sıradan nezle 48 saat sonra kendisini gösterir
Nezle olduğunuzu hissettiğinizde, 48 saat önce ne yaptığınızı düşünün, bu belki nezleye yol açan nedendir. Nezle ve grip birbirlerinden zor ayırt edilir, ancak İngiltere Cardiff Üniversitesi , Nezle Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Ron Ike Lis, faydalı bir kural belirledi: Sıradan nezle virüsü yetişkinlerde ateşlenmeye yol açmaz; aniden patlak veren ateş ve öksürük ise gribin en belirgin belirtisidir.  

2. Nezleye karşı en etkili silah spor
ABD Appalachian Üniversitesi'nce yapılan bir araştırmadan, sporun her türünün nezle önleme fonksiyonuna sahip olduğu sonucuna varıldı. Haftada 5 kez ve her defasında 30 dakika süren hızlı yürüyüş bağışıklık sisteminin nezleye karşı koymasını sağlayabilir.

3. Sabahlamak nezleye neden olabilir
ABD Carnegie Mellon Üniversitesi'nden bilimadamları yaptıkları araştırmalardan, her gün 7 saatten az uyuyanların nezleye yakalanma olasılığının 3 kat arttığı sonucuna vardı. Buna karşın uyku kalitesi iyi olanların nezleye yakalanma oranı iyi uyuyamayanların beşte birine denk geliyor.

4. C vitamini nezleye karşı etkili değil
Avustralya Devlet Üniversitesi ve Finlandiya Helsinki Üniversitesi'nden bilimadamları tarafından 30'dan fazla doküman üzerinde yapılan incelemelerden, insanların büyük çoğunluğu için C vitamininin nezleyi önlemediği gibi nezle belirtilerini de hafifletemediği ortaya çıkarılıyor.

5. Kirpi otları nezleye karşı en etkili doğal ilaçtır.
ABD Connecticut Üniversitesi'nden uzmanların 1600'den fazla kişi üzerinde gerçekleştirdikleri araştırmadan, kirpi otlarının nezleye yakalanma oranını yarı yarıya azaltmanın yanı sıra, nezle belirtilerinin 1,4 gün daha az sürmesini sağlayabileceğini fark etti.

6. Nezle virüslerinden biri çocukları şişmanlatır
ABD Santiago Rady Çocuk Hastanesi'nce yapılan bir araştırmadan, mide ve bağırsak sorunlarına yol açan nezle vürüslerinden adenovirüs kapan çocuğun, bu virüsü kapmayan çocuklara göre 20 kilo ağır olduğu sonucuna varıldı.

7. Sıcak içecekler nezlenin yol açtığı rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olur
İngiliz bilimadamlarının yaptıkları araştırmalar, sıcak içeceklerin nezlenin yol açtığı ratahsızlıkları hafifletebileceğini ortaya koydu. Nezle olunduğunda limon ve bal içeren bir bardak sıcak çay, ayrıca boğaz ağrısını da hafifletebilir.

8. Anne sütünde bulunan bir madde gribin belirtilerini hafifletir.
Anne sütünde bulunan bir çeşit doğal yağ asidi, grip belirtilerini ve yorgunluğu giderebilir.

9. Normal bir insan hayatı boyunca 200 kez nezleye yakalanır.
75 yaşına gelen bir insanın hayatı boyunca 200 kez nezleye yakalandığı tahmin edilir. Çocuklar genellikle yılda 4-8 kez nezle olur, ancak grip yaşlılar için büyük zarar oluşturur.

10. Nezlenin bulaşıcılığı sanıldığı kadar güçlü değil.
İngiliz bilimadamları, aynı mekanda nezlenin sağlıklı insanlara bulaşmasının aslında çok zor olduğunu belirtiyor. Aslında nezle virüsü, yalnızca özel koşullar altında bulaşıcılığa sahip.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52