Üretici-aracı polemiği tüketiciyi vurdu!

Kuru fasulyeden sonra pirinç fiyatları da yükselişe geçti. Pirinç 7 liraya satılıyor. Beslenme uzmanları alternatif besinler öneriyor...

Üretici-aracı polemiği tüketiciyi vurdu!

Kuru fasulyenin fiyatının artmasından sonra ayrılmaz ikili olan pirince de zam geldi. Pirincin market fiyatı 7 lirayı gördü. Gıdada görülen son dönemdeki zamlardan pirinç de nasibini aldı. Pirinç, çeltik yatağı Edirne'deki marketlerde 4 ila 5 lira arasında satılıyor. Son 3 yıldır çeltiğin fiyatı aynı kalırken, son günlerde 2 liraya kadar çıktı. Çeltik üreticiden 1 lira 60 kuruş ile 2 lira arasında fiyatla alınırken, pirinç marketlerde 5 lirayı gördü.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, üreticiden alınan çeltik ile raflarda satılan pirinç arasındaki büyük fiyat farkının nereden kaynaklandığını insanların görmesi gerektiğini söyledi. Yorulmaz, "Üreten değil, burada aracı kazanmaktadır" dedi. Fasulyenin fiyatının yükselmesine anlam veremediğini aktaran Yorulmaz, "Ne yani Türkiye'de fasulye mi bitti? Her yerde her markette fasulye bulunmakta" diye konuştu. Yorulmaz, "Osmancık pirinci geçen sene 3.5 liraya satılıyordu, bu sene 4 lira 25 kuruştan satılıyor. Baldo geçen sene 4 lira, bu sene 5 lira" dedi. İstanbul'da ise marketlerde pirincin kilogramı 7 liraya varan fiyatlarla satılıyor.

'FASULYE YERiNE MERCiMEK YiYiN'
Kuru fasulye cep yakan fiyatıyla vatandaşı kara kara düşündürürken; uzmanlar ucuz alternatifler önerdi. Dr. Eylem Fadıloğlu, nohut, mercimek, soya fasulyesi, bezelye, börülce, barbunyanın şu an fiyatı nedeniyle kuru fasulye yerine alternatif olduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2014, 14:57

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52