ABD'de içme suyuna zehir karıştı

ABD'nin Virginia eyaletinde şebeke suyuna kimyasal madde karıştı. Bölge halkı tedirgin, 9 bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

 ABD'de içme suyuna zehir karıştı

ABD'nin Virginia eyaletinde şebeke suyuna kimyasal madde karıştığı şüphesi üzerine 9 bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

Elk nehrine kimyasal madde karıştığının tespit edilmesi üzerine federal yetkililer, Batı Virginia'daki 9 bölgede yaşayan yaklaşık 300 bin kişiden şebeke suyunu kullanmamalarını istedi. Musluk suyunu içmenin ötesinde, yemeklerde, duş almada ve diş fırçalamada kullanmanın tehlike arz ettiğini ifade eden yetkililer, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Batı Virginia Amerikan Su Şirketi yetkilileri şebeke suyuna güvenli diyemeyeceklerini açıklarken, bölge hastanelerine çok sayıda gereksiz başvuru yapıldığı kaydedildi.

Sorunun çözülmesi için çok yönlü çalışmalar başlatılırken, eyalette şişelenmiş su stoklarının hızlıca tükendiği öğrenildi.

FEDERAL SAVCILAR İŞ BAŞINDA
ABD'nin West Virginia eyaletinde kimyasal atıkların şehir suyuna karışması üzerine, bölgedeki okullar, güvenlik nedeniyle tatil edilirken, şehir dışından getirilen su tankerleri önünde uzun kuyruklar oluştu. Federal savcılar, olaya ilişkin geniş çaplı soruşturma başlattı.Eyaletin şehir suyu ihtiyacının karşılandığı Elk Nehri'ne bölgedeki kömür arıtma tesisinden kimyasal akıntının karıştığının tespit edilmesi üerine, başkent Charleston'da panik yaşanmış ve sağlık endişesiyle vatandaşlar hastanelere hücum etmişti. Olayı bugün yazılı bir açıklama ile duyuran Vali Earl Ray Tomblin, vatandaşları uyarırken, musluklardan kesinlikle su içilmemesini istedi.

Ayrıca federal savcıların da Charleston bölgesindeki şehir suyu dağıtımından sorumlu olan, West Virginia Amerikan Su Şirketi ve söz konusu kömür madeni hakkında geniş çaplı bir soruşturma başlattığı belirtilirken, konunun detayları hakkında bilgi verilmedi.

Olayın duyulması üzerine bölge halkı su tedarik etmek için süpermarketlere adeta akın etti. Elk Nehri kenarında bir kömür yıkama deposundaki tankerden sızdığı anlaşılan kimyasal maddenin detayları da ortaya çıktı.

West Virginia Çevre Koruma Departmanı tarafından yapılan açıklamada, bir kömür arıtma tesisindeki 48 bin galonluk (181700 ton) tankerden sızan kimyasal akıntının yakında bulunan ve eyaletin başkenti olan Charleston'ın şehir suyu ihtiyacını karşılayan Elk Nehri'ne karıştığı bilgisi paylaşıldı. Yetkililer, söz konusu tankerdeki çatlaktan, ham kömürdeki yabancı maddeleri ayrıştırmak için kullanılan 4-Metilsikloheksan Metanol veya MCHM bileşiminin nehir suyuna karıştığını, bu maddelerin insan sağlığına zararlı olduğunu bildirdi.

"ŞEBEKE SUYU SADECE TUVALETTE KULLANILIBİLİR"
Vatandaşların kendilerine erken haber verilmediği yönünde şikayette bulunduğu West Virginia Amerikan Su Şirketi'nin Başkanı Jeff McIntyre ise düzenlediği basın toplantısında, ''Suyun temiz olmadığı konusunda net bir kanıt yok. Ancak güvenli olduğunu da söyleyemem. Şebeke suyunu şimdilik, çekinmeden kullanabileceğiniz tek yer tuvalet sifonudur'' dedi.

Yetkililer vatandaşları, musluk suyuna karışmış olma ihtimali bulunan kimyasalın meyan kökü gibi koktuğu, tüketilmesi durumunda, baş ağrısı, göz ve ciltte tahrişi yapabileceği konusunda bilgilendirirken, aşırı su kullanımı halinde ise nefes alma zorluklarının yaşanabileceğini belirtti.

Musluktan akan suyun güvenliği konusunda yetkililerin net bir açıklama yapamaması üzerine, binlerce insanın sorunu devam ederken, civar bölgelerden getirilen su tankerleri önünde uzun kuyruklar oluştu.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2014, 12:45

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52