Emtiada yükselenler düşenler ve talepler

Asya Pasifik ve Orta Doğu'daki buğday tedariğindeki coğrafi değişim nedeniyle bu bölgelerdeki buğday ithalatçılarının Batı Avrupa ve Kuzey Amerika yöneldiklerini belirtiyor.

Emtiada yükselenler düşenler ve talepler
Düşük kahve talebi, stok fazlası kakao, yükselen şeker fiyatları ve buğday pazarında coğrafi değişim, Euromonitor'ün aylık GlobalCast raporundaki önemli noktalardan sadece birkaçı. Euromonitor kıdemli analisti Francisco Redruello raporda Şubat global emtia pazarının durumuna ilişkin ayrıntıları veriyor. Redrello, Şubat ayında kakao çekirdeği fiyatlarındaki % 5 artışın sürekli bir iyileşme belirtisi olarak görülmesi için çok erken olduğunu belirtiyor. Önceki sezondan kalan 500.000 ton civarındaki stokun pazarda eritmesi için daha epey zaman olduğunu söylüyor. Stok fazlası nedeniyle 2012 yılının üçüncü çeyreğine kadar kakao için herhangi bir fiyat artışları olasılığının görülmediğini de kaydediyor.

Redruello global talebin halen oldukça zayıf olmasından dolayı kahve fiyatlarının önümüzdeki haftalarda ya da önümüzdeki aylarda ucuzlayacağını söylüyor. Uluslararası Kahve Örgütü verilerine göre dünya kahve ihracatının 2011'de % 0.7 oranında düştüğünü belirtiyor.

Asya Pasifik ve Orta Doğu'daki buğday tedariğindeki coğrafi değişim nedeniyle bu bölgelerdeki buğday ithalatçılarının Batı Avrupa ve Kuzey Amerika yöneldiklerini belirtiyor. Ukrayna gibi ülkelerin önemli miktarda buğday ihraç ederek önümüzdeki aylar için satış potansiyellerini tükettiklerini vurguluyor.

Şeker stoklarının yüksek seviyelerde olduğunu belirterek Şubat ayının başından itibaren şeker fiyatlarında %7'lik bir artış olduğunu kaydediyor.

 

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Emtia, Buğday, Kahve

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52