2012 buğdayda rekor yılı olabilir

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2012'de dünya buğday üretiminin 690 milyon ton olmasının beklendiğini açıkladı.

2012 buğdayda rekor yılı olabilir
FAO'nun üç ayda bir yayınlanan Ürün Tahminleri ve Gıda Durum raporuna göre 2012 buğday üretiminin 2011'den 10 milyon ton (%1.4) daha az olmakla birlikte yine de son beş yıl ortalamasının üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Artmaya devam eden fiyatlara yanıt olarak bu yıl pek çok ülkede ekimin arttığı tahmin ediliyor ve geçen yıl rekor üretimin gerçekleştiği bölgelerde bu yıl normal düzeylere dönülmesi bekleniyor. Ancak 2012 dünya tahıl üretimi tahmini için henüz çok erken olduğu belirtiliyor.
Düşük gelirli ve gıda açığı olan ülkelerde üretimdeki düşüş nedeniyle tahıl ithalatı faturasının 2012 yılında 32,62 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye çıkması bekleniyor.
FAO'nun yayınladığı Gıda Fiyatları Endeksine göre Şubat ayı endeksi Ocak ayı endeksine göre %1 (2.4 puan) yükseldi. Endeks Ocak ayında yaklaşık % 2 oranında yükselerek altı ay içindeki ilk artışı kaydetmişti.
Şubat endeksindeki artışa özellikle şeker, yağ ve tahıl fiyatlarındaki artışın neden olurken, süt fiyatlarında Ocak ayındaki artışın ardından küçük bir düşüş kaydedildi. 2012 Şubat endeksi 2011 Şubat endeksinin %10 altında gerçekleşti.
FAO Tahıl Fiyatları Endeksine göre Şubat ayı endeksi ortalaması 227 puan ile Ocak ayı endeksinden 4.4 puan (%2) fazla gerçekleşti. En yüksek artış uluslararası buğday fiyatlarında ve bunu takiben mısırda olurken, pirinç fiyatları genellikle daha düşük seyeretti.
FAO Sıvı/KatıYağ Fiyatları Endeksi Şubat ayında, Ocak ayına göre 5 puan (%2) artarak 239 puan olarak gerçekleşti. Palm yağı aylık üretim artışının az olması ile birlikte arz-talep dengesindeki gerilim bunun nedenleri arasında yer alıyor.
FAO Et Fiyatları Endeksi Şubat ayında 175 puan ortalaması ile Ocak ayı seviyesini hemen hemen hiç değişmeden korudu. Domuz eti fiyatları Asya'dan gelen talep artışı ve Rusya Federasyonu'nda yaşanan hastalık salgınları nedeniyle %3,4 arttı. Buna karşın, kümes hayvanları, sığır ve koyun eti fiyatlarında düşüşler oldu.
FAO Süt Fiyatları Endeksi Şubat ayında 205 puan ortalaması ile Ocak ocak ayına göre önemli bir düşüş kaydetti. Buna yağsız süt tozu ve kazein fiyatlarındaki düşüş neden oldu. Ancak, tereyağı, peynir ve süt tozu fiyatları nispeten sabit kaldı.
FAO Şeker Fiyatları Endeksi Şubat ayında, Ocak ayına göre 8 puan (%2,4) artışla 342 puana çıkmasına karşın 2011 Şubat ayı endeksinden 76 puan (%18) daha düşük gerçekleşti. Bu artışa büyük ölçüde dünyanın en büyük şeker üreticisi ve ihracatçısı olan Brezilya'daki olumsuz hava koşulları neden oldu.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, FAO, Buğday

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52