Çocuklara balık yedirin

Okulların açıldığı bu günlerde çocukların balık tüketimi konusunda özendirilmesi gerektiği açıklandı.

Çocuklara balık yedirin
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)  Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.  Dr. Pınar Sökülmez, çocukluk çağında balık tüketiminin önemine işaret etti.

Sökülmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık ve diğer deniz  ürünlerinin, insanların en eski besin kaynaklarının başında geldiğini ve tarihin  ilk dönemlerinden günümüze kadar insanların diyetlerinde yer aldığını vurguladı.

Günümüzde dünya sularında 20 binden  fazla yenilebilen balık, kabuklu  deniz hayvanı ve memeli deniz türü yaşadığını söyleyen Sökülmez, "Balıkların  yaklaşık 250 türü insanların diyetlerinde çeşitli şekillerde yer almaktadır.  Balıkta protein, D vitamini, fosfor ve kalsiyum gibi vücut için gerekli maddeler  bol olarak bulunmaktadır. Balıktaki proteinlerin içerdiği amino asitler vücuda  önemli katkılar sağlar. D vitamini ise özellikle vücudun kemik sisteminin  gelişmesinde, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek kemik erimesinin önlenmesinde  büyük rol oynar. Fosfor ve kalsiyum gibi mineraller ise dolaşım, boşaltım ve  kemik sistemi için önemlidir. Bu nedenler, herkesin balık tüketmesi gerekliliğini  ortaya koymaktadır" dedi.

Çocuklar için balık tüketmek önemli
Beslenme açısından son derece önemli olan balık tüketiminin bebeklik  çağından itibaren arttırılması gerektiğine de dikkat çeken Pınar Sökülmez, şöyle  devam etti:
''Özellikle bebeklikte ve çocukluk çağlarında aşırı yağlı, katı  yağları çok kullanarak beslenen, bol kalori  alan kişiler ilerleyen yaşlarında  kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yakalanabiliyor. Bu nedenle  küçük yaştan itibaren beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmelidir. Sağlıklı bir  besin olan balık  sofralardan eksik edilmemelidir. Balık, özellikle fosfor ve  mineral açısından zengin olduğu için okul çağlarındaki çocukların kemik  gelişimine de katkı sağlar.''

Yrd. Doç. Dr. Sökülmez, okulların açıldığı bu günlerde, protein, D  vitamini, fosfor ve kalsiyum gibi vücut için gerekli maddelerin bol olarak  alınmasının çocukların bilişsel performansını, matematik zekasını ve okuma-yazma  becerisini arttırdığını, eğitim öğretim yılının başlaması ve aynı dönemde  av  sezonun açılmasıyla bol miktarda avlanan balık miktarı için tüketimin  özendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Balık tüketiminde dünyanın gerisindeyiz
Yrd. Doç. Dr. Sökülmez, dünyada kişi başına balık tüketiminin yıllık  ortalama 16 kilogram, Avrupa Birliği'nde 22 kilogram, Japonya'da 70 kilogram,  İzlanda'da 90 kilogram olduğunu ifade etti.

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de ise bu oranın 8 kilogram  olduğuna işaret eden Sökülmez, "Millet olarak balıkla beslenmeyi öğrenemedik. Tam  8 bin 300 kilometrelik kıyı şeridiyle İngiltere, Fransa, Norveç gibi Avrupa  ülkelerini uzak ara geride bırakan, Yunanistan'ı ise ikiye katlayan Türkiye için  balık tüketimi meze olmaktan öteye gidemedi'' dedi.

Denize kıyısı olan bölgelerde balık tüketiminin iç bölgelere göre daha  fazla olduğunu vurgulayan Sökülmez, Karadeniz Bölgesi'nde yıllık kişi başı balık  tüketimin 20-25 kilogramı bulduğunu, Anadolu'da ise kişi başına tüketimin bir  kilonun altında olduğunu sözlerine ekledi.
milliyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52