Susamda yerli tohum çeşitleri geliyor

Yerli susam tohumu çeşitleri geliştirildi. Geliştirilen türler, makineli hasada uygun ve dekar başına 160 kilogram daha verimli.

Susamda yerli tohum çeşitleri geliyor
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü geniş kullanım sahası olan ve tüketimin yüzde 80'i ithalatla karşılanan susamda yerli tohum çeşitleri geliştirdi. Geliştirilen türler, makineli hasada uygun ve dekar başına 160 kilogram daha verimli.
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yakup Karaman, susamda Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracak tohum türleri geliştirdiklerini söyledi. Susamın son yıllarda Türkiye için marjinal ürünlerden biri haline geldiğini belirten Karaman, "Son yıllarda yerli üretim sürekli azalırken, helva ve tahin sanayinin gelişmesiyle tüketimi arttı. Artan tüketim ithalatı artırdı. Şu anda tüketimin yüzde 80'i ithal ediliyor. Geliştirdiğimiz çeşitler susamın yoğun olarak üretildiği Ege Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde araştırma ve deneme üretimlerimiz hızlı bir şekilde sürüyor. Burada görev tohumculuk firmalarına düşüyor. Araştırma enstitülerinin geliştirdiği türlerin piyasada üretilmesini sağlayacak tarım kredi kooperatifleri ve tohumculuk firmalarıdır. Bu kurumlar yıllarca araştırarak geliştirdiğimiz türlerin üretimine ağırlık verirse ülkemiz kazanır. Bizim elimizde tohum üretimi için iyi bir formülasyon var. Tohum firmalarının göstereceği ilgiyle Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak oranda çeşitlerimiz var. Bizim geliştirdiğimiz türleri üretip ihraç eden tohum firmaları mevcut. Özellikle Afrika ülkelerine ihracat yapan firmalar bulunuyor. Üretimde maliyetler aşağı çekildiği taktirde Türkiye'nin susam ihtiyacı yerli üretimden karşılanabilir" diye konuştu
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Susam Geliştirme Sorumlusu Ahmet Şemsettin Tan ise, ıslah çalışmalarıyla Türkiye'nin değişik bölgelerine uyum gösterebilen "Beyaz taneli" ve "Sarı taneli" türler geliştirdiklerini vurgulayarak, yeni türlerin makineler hasada uygun olmasının işçilik maliyetlerini düşürdüğünü ifade etti. Tan, " Bizim tescilli çeşitlerimizde sertifikalı tohum kullanmayla sulu koşullarda 150 kilogram ve üzerinde verim elde edebiliyoruz. Susam üretiminde makineli hasadın olmayışı büyük bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Makinalı hasada uygun olarak türler geliştirdik. 7 çeşit tescil ettirdik. Şu anda mevcut köy çeşitlerine göre çok yüksek verim potansiyeline sahip. Kuru koşullarda bile dekarda 100 kilogram verim alınabiliyor. Sulu koşullarda verimin dekar başına 150 kilograma çıkıyor” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
YORUMLAR
seyfullah sertdüşer
seyfullah sertdüşer - 4 yıl Önce

35 dönüm arazim var ikinci ekim yapmayı düşünüyorum geliştirilen tohum nasıl temin edebilirim ekim bilgisi edinebilirmiyim bilgisiz oldugum icıin cekiniyorum rehberlik alma durumu varmı yerli tohuma emek verip geliştirfiginiz için bir çiftçi olarak emek veren herkese teşekkür ederim

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52