Ekonomide "tescil harcı" bilmecesi!

Tedarikçiler, borsada işlem gören mallar için büyük şehirlerde binde 1, diğer borsalarda binde 2 oranında alınan tescil harcının kaldırılmasını istiyor.

Ekonomide

Ticaret borsalarının Osmanlı döneminden kalma 'tescil harcı' uygulaması sabuncu ve dericileri isyan ettirdi. İhracat yapandan değil, tedarikçiden alınan tescil harcıyla ilgili serzenişte bulunan Evyap Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Evyap, "Biz bu uygulamayla borsaya sadece gelir sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl 600 ila 700 bin TL arasında harç parası ödedik. Bu az bir tutar değil. Sanayici canıyla uğraşıyor. İşçiliği bizim 10'da birimiz, enerjisi 4'te birimiz olan ülkelerin sanayicisi bizi rahat bırakmıyor. Bizim için bu durum hem yük hem de moral bozucu" dedi.
Tescil harcı, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde, borsada işlem gören mallar için binde 1 oranında, diğer borsalarda ise binde 2 oranında alınıyor. İstanbul Ticaret Borsası'na dahil olan malların arasında ise sebze ve meyveler, kasaplık hayvanlar, orman mahsulleri, deriler ve sabun yer alıyor. Ticaret borsalarına tedarikçi firmaların yatırdığı 'fiyat tescil harcı' Osmanlılar'dan, Sultan Abdülaziz döneminden kalma bir uygulama olarak gösteriliyor.

"Hangi hizmete harcanıyor?"
Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı da yaş meyve ve sebze ürünleri için ticaret borsalarının yaptığı tahsilatın ihracatçıyı zor durumda bıraktığını söyledi. Ticaret borsalarının üreticiler adına yaptığı tahsilatlarla elde edilen gelirin üreticilere veya ödemeyi yapan ihracatçılara verdiği hizmetlerin de merak edilen konular arasında bulunduğunu vurgulayan Çalı, "Yaş meyve sebze üreticilerine ne katkıları olduğunu soruyoruz ama şimdiye kadar bir yanıt alamadık" diye konuştu.
dunya.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52