Ekmekte katkı maddesi devri kapanıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, ekmek içerisindeki bütün katkı maddelerine son verileceğini açıkladı.

Ekmekte katkı maddesi devri kapanıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Ekmek içerisindeki bütün katkı maddelerine son veriliyor. Türkiye'de daha kaliteli, daha sağlıklı, daha lezzetli, daha güzel ekmek üretilecek" dedi.

Antalya'da bir restoranın açılış törenine katılan Eker, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, ekmekte kullanılan 17 katkı maddesinin kaldırılmasına yönelik bir yönetmelik hazırladıklarını ve bu yönetmeliğin temmuz ayında yürürlüğe gireceğini belirtti.

Yeni düzenlemeye göre, ekmekte sadece buğday unu, maya, az miktarda tuz ve su bulunacağını aktaran Eker, "Ekmek içerisindeki bütün katkı maddelerine son veriliyor. Türkiye'de daha kaliteli, daha sağlıklı, daha lezzetli, daha güzel ekmek üretilecek. Amacımız tam buğday unundan yapılan ekmeğin tüketilmesini yaygınlaştırmak" diye konuştu.

Ekmeğin kalitesini bozuyor
Kepeği çok fazla alınmış undan ekmek yapıldığını, daha beyaz olsun diye beyazlatıcılar ile kıvam artırıcı birtakım katkı maddeleri konulduğunu dile getiren Eker, bu maddelerin uluslararası kuruluşların izin verdiği katkı maddeleri olduğunu ancak ekmeğin kalitesini ve lezzetini bozduğunu belirtti.

Yeni uygulamanın tamamen ekmeğin kalitesini artırmak amacıyla yapıldığını vurgulayan Eker, ekmeğe katılan katkı maddelerinin hiçbirinin sağlığa zarar verici olmadığını sadece kaliteyi artırmaya yönelik çalışma olduğunu ifade etti.

Buğdayın ana vatanının Türkiye olduğunu, bu topraklarda üretilen ekmeğin de lezzetli, kaliteli olması gerektiğini belirten Eker, sözlerine şöyle sürdürdü:
"Kepeği alınmış, beyazlatılmış undan ekmek yapılıyor, dolayısıyla pamuk gibi, bembeyaz, nişastadan bir ekmek tüketiciye sunuluyordu. Bu, doğru bir şey değil. Biz de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak diyoruz ki 'vatandaşımız daha sağlıklı, daha kaliteli ekmek yesin.' Sağlıktan kasıt şu: Nişastası yüksek ekmek tükettiğiniz zaman şekerden tutun tansiyona insan sağlığına uzun vadede zarar verebilecek veya bozabilecek bir beslenme ortaya çıkıyor. Onun yerine tam buğday ekmeği, kepek oranı çok daha yüksek, katkı maddelerinden arındırılmış olursa daha lezzetli, daha kaliteli ekmek olur. Amacımız bu, bu da daha sağlıklı beslenmeyi beraberinde getiriyor."

Bakan Eker, yönetmelik uygulamaya geçtiğinde tüm üreticilerin mevzuatı uygulaması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde cezai işlem uygulanacağını ifade eden Eker, "Mevzuata aykırı üretim yapanlara yasanın öngördüğü cezalar tatbik edilecek" dedi.

Ete de düzenleme gelecek
Bazı gıda maddelerinde sağlığa aykırı durum tespit edildiğinde idari para cezası, ürün toplatma, iş yerini kapatma ve teşhir gibi cezai işlemler de uygulandığını hatırlatan Eker, aynı durumun ekmek için de geçerli olacağını kaydetti.

Ekmekte yapılan uygulamanın benzerini et ve et ürünlerinde de yapmaya hazırlandıklarını belirten Eker, et ve et ürünlerinde nitrat, Çin tuzu gibi katkı maddeleri bulunduğunu, bunları yasaklayacaklarını belirtti.

Daha sağlıklı ve kaliteli gıda maddeleri tüketmeye yönelik mevzuat hazırlandığını dile getiren Eker, bu düzenlemenin 1,5 ay içinde açıklanacağını ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52