banner50

banner52

21 Ocak 2021 Perşembe

Gıdalardan koronavirüs bulaşır mı?

Dünya balık yiyor, Türkiye yerinde sayıyor!

Gıda üretimi açığının kapatılması konusunda su ürünleri sektörünün hem dünyada hem de Türkiye'de büyük önem kazandığı ifade edildi.

banner46
02 Kasım 2013 Cumartesi 02:07
Dünya balık yiyor, Türkiye yerinde sayıyor!

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yılmaz Emre, gıda üretimi açığının kapatılması konusunda su ürünleri sektörünün hem dünyada hem de Türkiye'de büyük önem kazandığını, bu doğrultuda üretimin artırılması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Emre, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitü olarak araştırma, üretim ve eğitim konularında faaliyet sürdürdüklerini belirtti. Hem tatlı suda hem de denizlerde yetişecek balık türlerini ürettiklerini anlatan Emre, artık avcılıktan elde edilen üretimin sınırlandırıldığını, yetiştiriciliğin önem kazandığını kaydetti.

Emre, 2021 yılı için dünyada üretilen balıkların yüzde 52'sinin yetiştiricilikten elde edilmesinin öngörüldüğünü dile getirerek, bu doğrultuda su ürünleri konusunda yetiştiriciliğe dayalı sektörün gelişme kaydettiğini vurguladı.

Türkiye'de geçen yıl avcılıktan 432,5 bin ton, yetiştiricilikten ise 212,5 bin ton balık türleri üretildiğini bildiren Emre, dünyada ise avcılıktan 94 milyon ton, yetiştiricilikten 60 milyon ton balık sağlandığını kaydetti.

Üretim projeksiyonlarına göre 2021 yılında ihtiyaç doğrultusunda su ürünleri üretiminin 172 milyon tona ulaşacağının tahmin edildiğine dikkati çeken Emre, şöyle devam etti:
"Su ürünlerinin hayatımızda daha fazla rol oynayacağı tahmin edilmekte. Gıda üretimi açığının kapatılması konusunda su ürünleri sektörü hem dünyada hem de ülkemizde önem kazanmakta. Sürdürülebilir bir anlayış için inadına bir üretim modeli uygulamak ve özellikle yetiştiricilik payında artışlar yapmak zorundayız." 

Dünyada ortalama kişi başına düşen balık miktarının yılda 18,6 kilogram olduğunu, 2021 yılı için bu rakamın 19,6'ya çıkmasının öngörüldüğünü söyleyen Emre, Türkiye'de ise oldukça az balık tüketildiğini ifade etti.

Türkiye'de kişi başına düşen tüketimin yılda 7 kilogram civarında bulunduğunun altını çizen Emre, bunun Türkiye için güzel bir tablo olmadığını, balık tüketiminin artırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını anlattı.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü olarak su ürünleri yetiştiriciliği konusunda etkin faaliyet sürdürdüklerini dile getiren Doç. Dr. Emre, balığın üretimi konusunda üreticilere yol gösterdiklerini belirtti. Emre, talep edilen yeni türlerin yetiştirilmesini de katkı sağladıklarını ifade etti.

Araştırmalar özel gemiyle yapılacak
Emre, kurum bünyesinde denizlerde denetleme ve araştırma yapmak için gemi inşaat çalışmaların başladığını, geminin mart ayında kendilerine teslim edileceğini söyledi. 32 metre uzunluğundaki geminin araştırma çalışmaları için ne gerekiyorsa ona göre dizayn edileceğini vurgulayan Emre, gemi teslim edildiğinde Akdeniz ve Ege üniversitelerinin işbirliğinde faaliyetlerini sürdüreceklerini kaydetti.

banner21

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    Kırmızı et fiyatlarının artışı hangisi ile ilgilidir?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK OKUNANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    KARİKATÜR
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    Ziyaretçi Defteri
    ARŞİV
    banner20