Türkiye dünyanın yumurtacısı olmaya koşuyor

YUM-BİR Başkanı Derya Pala, yumurta üretiminde Türkiye'nin dünyada 10'uncu sırada, ihracatta ise ikinci sırada bulunduğunu belirtti.

Türkiye dünyanın yumurtacısı olmaya koşuyor
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, yumurta üretiminde Türkiye'nin dünyada 10'uncu sırada, ihracatta ise ikinci sırada bulunduğunu belirtti.

YUM-BİR tarafından Antalya'nın Kemer İlçesi Beldibi Beldesindeki bir otelde düzenlenen Yumurta Zirvesi'ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ve sektör temsilcileri katıldı.

Zirvenin açılışında konuşan YUM-BİR Başkanı Derya Pala, sektörün güncel sorunlarına değinmek amacıyla ilk kez böyle bir program hazırladıklarını söyledi.

Dünyanın en iyi madenlerinden biri olarak nitelendirdiği yumurta ile dünyada rekabet etmeye çalıştıklarını kaydeden Pala, birkaç yıl öncesine kadar yumurta üretiminde ağırlığın Avrupa ve Amerika tarafında bulunduğunu, ancak şu anda bunun Asya'ya doğru kaydığını kaydetti.

400 milyon dolar ihracat hedefi var
Yumurta üretiminde Türkiye'nin dünyada 10'uncu, ihracatta ise ikinci sırada bulunduğunu belirten Pala, "2005 yılında 16 milyon dolarlık ihracatımız varken, 2012 yılında bu rakam 352 milyon dolara çıktı. Bu yıl ise 400 milyon doların üzerinde bir ihracat rakamı bekliyoruz" dedi. 2005 yılında 8 milyar civarında yumurta üretilirken, 2012 yılı üretiminin 16 milyara ulaştığını da kaydeden Pala, bu ekonomik gücün kalıcı olmasının, etkin birliktelik sayesinde olacağını bildirdi.

Zirvede konuşan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit ise son yıllarda kanatlı sektörde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirterek, buna göre yumurta ihracatının da artış gösterdiğini kaydetti. Tavuk etine ve yumurtaya olan talebin artığını söyleyen Yiğit, "Tıpçılar, Türk halkından özür dilemelidir. Çünkü yıllardan beri (yumurta yemeyin, kolesterol yapıyor) diye açıklamalar yaptılar. Ancak sonradan anlaşıldı ki böyle bir şey yok. Bunun olmadığı ortaya çıktı. Bu şekilde yaptıkları açıklamalarla yıllardır halka yumurta yedirmediler. Bu nedenle özür dilesinler" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, tarım sektörünün hızla geliştiğini belirterek, bunun sürdürülebilirliğinin de büyük önem taşıdığını dile getirdi.

2023 hedefleri şimdiden gerçekleşti
Ak Parti Bursa Milletvekili TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Önder Matlı ise yumurta sektörünün son dönemde üretim ve ihracat rakamlarına bakıldığında önemli mesafe kaydettiğini dile getirerek, "Sektörün 2023 yılının hedeflerini şimdiden gerçekleştirmiş olduğunu görüyor ve bunun haklı gururunu yaşıyoruz" dedi.

Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Aydemir ise yumurta sektörünün durumunu şöyle değerlendirdi: "Bugün ulaşılan noktaya kolay gelinmedi. Tavukçuluk sektörü, dünya ile rekabet edebilecek, Türkiye’nin en güçlü sektörüdür. Tavukçuluk sektörü, İhracatçılar Birliğinde 500 milyar dolar hedefi belirlenmiş 2023 hedefine 2013 yılında ulaşmış bir sektör olarak karşımızdadır. Tavukçuluk sektörü çiftlikten sofraya gıda güvenliği izlenebilen tek sektör."

Tavukçuluk sektörünün atık sorunu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Dikmen ise 2002 yılından bu yana sektördeki yaklaşık bin 400 tesisin çevresel etki değerlendirmesi yapıldığını ve olumlu karar verildiğini kaydetti.
Çevre mevzuatının ağır bir mevzuat olduğunu ve bunun gerekliliklerinin yerine getirilmesinin zorunluluğuna değinen Dikmen, "Aksi halde çok ciddi anlamda idari yaptırımlar var. Üretimi 16 milyara ulaşan bir sektörün bu konuda mağdur olmasını istemeyiz. Yaptığımız denetimlerde en çok gördüğümüz husus, tavukçuluk sektöründe kümeslerden kaynaklanan atıkların gelişi güzel bırakılması oldu. Bu sıkıntıların en başta giderilmesi, sektörün ilerlemesi açısından çok daha faydalı olacaktır" dedi.
Dikmen, şunları söyledi:
"2012 yılında 1400 tesis ÇED için başvuruda bulunmuş. Değerlendirmeler sonucunda bu tesisler içinde 2012 yılında 445 tesis denetlenmiş ve bu denetlenen tesisler içinde 32 tesise idari yaptırım uygulandı. 736 bin lira idari para cezası uygulanmıştır. 2013 yılında da 373 tesis denetlenmiştir."

Yumurta üretimi ve ticareti, marka değeri, yumurta mevzuatı, sağlık ve kümes atıklarının değerlendirilmesi gibi başlıca konularda katılımcılara bilgi verilecek zirve 3 Kasım'da sona erecek.
Zirveye Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinden 400 yumurta üreticisi yer katılıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52