Bu insanlar "damakları" ile hayatını kazanıyor

"Çay Tadımcısı Yetiştirme Projesi" kapsamında göreve başlayan tadımcıların geçim kaynağı damakları. Bu özel insanlar, özel hayatlarını bile farklı yaşıyor...

Bu insanlar
Türk çayının kalitesinin artırılması ve damak tadı standardının oluşturulması amacıyla ''Çay Tadımcısı Yetiştirme Projesi'' kapsamında göreve başlayan tadımcıların geçim kaynağı damakları.

Türk çay sektörüne kalite kazandırılması amacıyla ''Çay Tadımcısı Yetiştirme Projesi'' kapsamında göreve başlayan tadımcılar damak zevkleri sayesinde geçimlerini sağlıyor. Günde ortalama 150-200 bardak çayın tadına bakan görevlilerin damak tatlarının bozulmaması için sigara ve alkol kullanmaları yasak.
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, yaklaşık 3 yıl önce çay sektörünün önemli bir ihtiyacını karşılamak için 500 bin lira bedelli "Çay Tadımcısı Yetiştirme" projesini hayata geçirdiklerini, eğitimi tamamlayan 50 kişiden 40'ının sektörde görev yapmaya devam ettiğini belirtti.
Çay tadımcılığının Türk çay sektöründe bir yıldır başarı ile uygulandığını ifade eden Erdoğan, çay tadımcıları sayesinde Türk çayı damak tadı standardı oluştuğunu kaydetti.

Türkiye'de bir çok sektörün kendisine 2023 hedefi koyduğunu, Türk çayının da bunlardan biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, daha kaliteli üretim ve daha fazla yurt dışına satış için ihracat hedefini 50 bin ton koyduklarını söyledi. Hedefe ulaşabilmenin yolunun tadımcıların Türk çayı standardını yakalamasından geçeceğini ifade eden Erdoğan, ÇAYKUR ve özel sektörde her fabrikanın en az bir tadımcıya ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Tadımcılar göreve başlamadan önce kuru çayın üretildikten üç gün sonra denetiminin yapılabildiğini kaydeden Erdoğan, gıda sektörünün her alanında tadımcılığa ihtiyaç olduğunu, bunun Türkiye'de gıda kalitesini artıracağını belirtti.

Çay tadımcısı Zeynep Toprak, mesleklerinin çok güzel ve aynı zamanda zor olduğunu belirterek, bu mesleğin kuralları olan ve dikkat edilmesi gereken bir meslek olduğunu söyledi. Saat başı çay numunelerimizi aldıklarını ve sürekli kontrol altında tuttuklarını anlatan Toprak, tat ve kalite farkını anında ortaya çıkararak müdahale etmek zorunda oldukları kaydetti. Toprak, çay sezonunda günlük yaklaşık 150-200 bardak çay tadımı yaptıklarını ve onay vermedikleri çayların paketlenemediğini belirtti.
Mesleği sürdürdükleri müddetçe yediklerine, içtiklerine dikkat etmeleri gerektiğine dikkati çeken Toprak, tat alma duyularına zarar vermemesi için sigara ve alkol kullanmadıklarını, çok acılı ve sıcak yiyecekler yemediklerini anlattı.

Ramazan Yazıcı ise çay üretiminin her anının önemli olduğunu belirterek, çay demlemenin son derece önemli olduğunu ifade etti. Kaliteli bir suyla, istenen kalitede çay demlenebileceğini anlatan Yazıcı, suyun ve çayın dengeli olması gerektiğini ifade etti.
Yazıcı, çayın, sıcaklığını sabit tutarak, tadının değişmesini engellediği için porselen demlikte demlenmesi tavsiyesinde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52