Çözüm süreci rekolteyi "bal"landırdı

Güneydoğu'da, çözüm süreci ile sağlanan huzur ortamında yeni bölgeler keşfeden arıcılar bu yıl sezonu verimli kapattı...

Çözüm süreci rekolteyi
Güneydoğu'da şimdiye kadar güvenlik nedeniyle birçok yaylaya gidemeyen ancak çözüm süreci ile sağlanan huzur ortamında yeni bölgeler keşfeden arıcılar bu yıl sezonu verimli kapattı.

Bölgede "milli servet" olarak nitelendirilen potansiyelin değerlendirildiği Siirt'te bu yıl bin 200 ton verim bekleniyor.

Önceki yıllarda güvenli olmadığı gerekçesiyle ya güvenlik güçlerinin izin vermediği ya da risk nedeniyle tercih edilmeyen bakir alanları keşfeden arıcılar huzur ve güvenle sürdürdükleri 10 aylık sezonu kapatarak bölgelerine döndü.

Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faik Ete, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm süreciyle sağlanan huzur ortamında bu yıl arı yetiştiricilerinin istedikleri yaylalarda konaklama fırsatı bulduğunu söyledi.

Arıcıların şubat ayında başlayan sezonu tamamlayarak yaylalardan döndüklerini ifade eden Ete, "Sezon iyi geçti. Arıcılarımız selametle evlerine döndü. Van bölgesi son 20 yılın en verimli üretimini gerçekleştirdi. Siirt ve Şırnak bölgelerinde ise rekolte konusunda tespit çalışmaları sürüyor. Siirt'te Pervari balında bu yıl bin 200 ton verim bekliyoruz" dedi.

Ete, çözüm sürecinin arı yetiştiricilerinin yüzünü güldürdüğünü dile getirerek, çözüm sürecini arıcıların da desteklediğini belirtti.

Kara kovanda yüksek verim
Yaşanan çatışmalı ortamın arı yetiştiricilerini ve üretimi olumsuz etkilediğini vurgulayan Ete, şöyle dedi:
"Daha önce bölgede çatışmalar ve operasyonlar vardı. Arıcılar güvenli olmayan bu bölgelere rahat giremiyordu. Çoğu zaman bu tür bölgeler 'yasak bölge' ilan ediliyordu. Bu sene bu sözkonusu olmadı. Ne  çatışma ne de operasyon oldu. Dolayısıyla arıcılar istedikleri bölgeye konaklama izni alıp gitti. Herkes de bu durumdan çok mutlu. İnşallah süreç devam eder. Kardeşlik ve barış hakim olur. Herkes işiyle rahatça ilgilenir. Sağlanan huzur ortamını herkes fark ediyor. Artık çiftçiler, yetiştiriciler gece gündüz faaliyet yürütüyor, arıcılığını yapıyor, hayvancılığını yapıyor, üretiyor, kazanıyor. İnşallah bir daha can kaybı yaşanmaz. Herkes selametle işini yapar. Ülkede herkese yetecek kadar nimet var. İnşallah bu huzur devam eder."

Arı yetiştiricisi Emin Enüştekin, bu sezonun verimli geçtiğini, diledikleri yaylalarda konakladıklarını belirterek, Pervari balında iyi bir rekolte beklediklerini söyledi.

Yaylalardan dönerek arıların bakımını yapmaya başladıklarını ifade eden Enüştekin, "Bu sezonun kara kovan balını çıkarmaya başladık. Bu sene kara kovanlar çok verimliydi. Bazı bölgelerde arkadaşlar sıkıntı çekti ancak Pervari balından konakladığımız bölgede çok verim aldık. Şubat ayında yeni sezona başlayacak, haziran ayında da yine yaylalara çıkacağız" dedi.

Arı yetiştiricisi Ali Olgaç ise bu sezon bol verim aldıkları Pervani balının son derece kaliteli olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan'ın da Pervari balının kalitesinden söz ettiğini ifade eden Olgaç, birçok rahatsızlığa şifa olan ve kalitesinden dolayı tercih edilen Pervari balının bu yıl bol verim nedeniyle vatandaşlar tarafından rahatlıkla tüketilebileceğini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52