ATM hırsızlığına Türk işi çözüm!

ATM’ler üzerinden kart bilgilerinin dolandırıcılar tarafından özel aparatlar ile çalınmasına karşı buluş Türk girişimcilerden geldi.

ATM hırsızlığına Türk işi çözüm!

Gıdavitrini - Her yıl sadece Avrupa’da ATM kartlarının kopyalanması (skimming) ile yüz milyonlarca Euro’luk ATM hırsızlığının önüne kopyalamaya işlemine engel olarak geçecek ve kart sahiplerinin mağduriyetini sona erdirecek ECS (Enhanced Card Security) isimli anti-skimming cihazı için patent başvurusu bir Türk firması tarafından yapıldı. ATM’ler üzerinden kart bilgilerinin özel aparatlar aracılığıyla çalınması ve banka kartlarının klonlanması, girişimcileri bu konuda yeni buluşlar yapmaya yönlendirdi. Dünyada bankacılık hırsızlarının ATM’lerde kullanılan kartların üzerindeki hesap bilgilerini ele geçirmek için kullandıkları aparatlara karşı önlem olarak icat edilen ECS (Enhanced Card Security) isimli cihaz için Türk firması Eksper Bilişim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından patent başvurusunda bulunuldu. ATM’lerin üzerine takılan ve dolandırıcılar tarafından kullanılan kopyalama aparatları ile kart hesap bilgilerinin kopyalanmasını engelleyen ECS Anti-Skimming cihazı, kart klonlayarak yapılan dolandırıcılıkların önemli bir oranda önüne geçmeyi hedefliyor.

ATM kartlarındaki veri hırsızlıklarına karşı etkili çözüm!

Tüm dünyada kart bilgilerinin klonlanması sebebiyle mağdur olan kart sahiplerinin sayısı hızla artarken bu konuda alınan uluslararası önlemlerin de yetersiz olması Türk girişimcileri hareketi geçirdi. Duduoğlu, dolandırıcılar tarafından kullanılan bu aparatları etkisiz hale getirmek amacıyla icat ettikleri ECS isimli sistem için Adres Patent aracılığı ile yerel ve uluslararası patent başvurularında bulundu. Kullandığı yöntem ile dünyada sadece Türk girişimiyle üretilen bu farklı koruma sistemi, ATM üzerinde kart bilgilerinin çalınması ile meydana gelen banka hırsızlıklarını önemli oranda ortadan kaldırmayı hedefliyor. Türk bankaları tarafından büyük ilgi gördüğünü belirten Duduoğlu, Türkiye’nin en büyük kamu bankalarından birisine ve iki özel bankaya satış yaptıklarını, kopyalama vakaların ve parasal kayıpların azalmasında önemli yol kat ettiklerini belirtti.

Sadece Avrupa’da son 3 yılda yaklaşık kayıp 700 milyon euro!

Sadece Avrupa’da, kart bilgilerinin ATM’lerde kullanılan bu yöntem ile ele geçirilmesi vakasıyla her yıl yüzlerce milyon Euro çalındığının altını çizen Duduoğlu; “ATM’ler üzerinden kart bilgilerinin çalınması ve kartların klonlanması ile yapılan hırsızlıkların sayısı tüm dünyada artış gösterirken, bu konuda alınan uluslararası önlemlerin sayısı oldukça az. Özellikle 2012 yılında bu tip kopyalama ataklarının oldukça yoğun olacağı yönünde yapılan uluslararası yayınlara dayanarak sıkıntılı bir sene geçebileceğini söyleyebiliriz. Bu konuda iki yıldan fazla bir zamandır AR-GE çalışması yapan firmamız bu probleme çözüm bulma üzerinde tüm dünyada ciddi anlamda kendini ispatlamış birkaç firma arasında. Kurulumu ve bakımı en kolay, maliyeti uygun ve en etkili cihaz bizim tarafımızdan üretiliyor” açıklamasında bulundu.

“ATM kartlarından veri hırsızlığı için tasarlanan aparatlar satılıyor”

Sahip oldukları sistemin sadece Türkiye’den değil, Amerika, Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Afrika başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinden rağbet gördüğünü ve distribütörlük sistemi aracılığı ile sadece güvenilir firmalar ile iş ilişkisinde olduklarının altını çizen Duduoğlu; “Cihazın yabancı ülkelerde de yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için tüm ülkeler için ayrı ayrı marka tescil başvurusunda bulunduk. Uluslararası pazarlarda da distribütörler (Kuzey ve Güney Amerika, Kanada, Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Afrika ) vasıtası ile satışını gerçekleştiriyoruz. Bu pazarlarda satışları sürdürebilmek için gerekli olan EMC, FCC, CE, RSS 210 ve AS/NZS sertifikalarına da sahibiz” dedi.

Suçlular tarafından hazırlanan web sitelerinde, kartların bilgilerini kopyalamaya yönelik tasarlanan bu aparatların online olarak satıldığının altını çizen Duduoğlu; “Görünen o ki isteyen herkes istenen ücreti ödediğinde bu hırsızlık cihazına sahip olabiliyor. Dünyadaki global ekonomik kriz, ATM hırsızlıklarının tüm dünyada artmasının birincil sebebi. Bu artışın önüne geçebilmek için tasarladığımız sistemin uluslararası patent başvurusunu da Adres Patent aracılığıyla gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemlerde bu tip koruyucu cihazların tüm bankaların ATM’lerinde zorunlu olmasının gündemde olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

ECS cihazının patent başvurusunu yapan Adres Patent firması Patent ve Marka Danışmanı Billur Demirci; “Dünyada başka örneği bulunmayan bu gibi sistemler için uluslararası kulvarda başarı elde etmek için sadece yerel ülke başvuruları yeterli değil, bu örnekte olduğu gibi global pazarlar açısından patent ve marka başvurularının gelecekteki hedef pazarlar ve ülkelerde dikkate alınarak, detaylı bir analiz sonrasında uluslar arası başvuruları da yapılmalı” açıklamasında bulundu.



Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52