Arı ölümleri üreticiyi endişelendiriyor

Türkiye'nin önemli tarım ve hayvancılık merkezinden Çukurova'da, bal arılarının toplu halde telef olması, üreticileri endişelendiriyor.

Arı ölümleri üreticiyi endişelendiriyor
Osmaniye Arıcılar Birliği Başkanı Emin Gaffaroğlu, Osmaniye ve Adana'nın Ceyhan ilçesinde bazı bölgelerde kovandaki arıların yüzde 30-40'ının telef olduğunu vurgulayarak, toplu ölümlerin yıllık bal üretiminde yüzde 50'ye varan kayıp öngördüklerini belirtti.

Arıların telef olmasını, "tarım alanlarında kullanılan zirai ilaçlarla ilişkili olduğunu" savunan Gaffaroğlu, ölen arılardan aldıkları numuneleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri aracılığıyla laboratuvarda incelettiklerini, analiz sonuçlarını beklediklerini kaydetti.

Benzer durumun geçen yıl da yaşandığını söyleyen Gaffaroğlu, "Çukurova'da iki yıldan beri yoğun arı ölümleri var. Bu ölümler genellikle Mersin çevresinde başlıyor, Adana, Osmaniye ve ilçelere de yayılıyor. Şu anda Ceyhan'a bağlı Azizli köyünde de toplu halde arı ölümleri görülmeye başlandı” diye konuştu.

Arı ölümlerinin kovan zayıflaması anlamına geldiğini belirten Gaffaroğlu, yetkililerin burada incelemede bulunacağını ve sonuçları bekleyip ona göre önlem almayı planladıklarını kaydetti.

Gaffaroğlu, toplu arı ölümleri nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu belirterek, üreticiyi koruma adına önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Tarım sektöründe zirai ilaçların bilinçsiz kullanıldığını söyleyen Gaffaroğlu, tarımın gelişmesinde arıların büyük payı olduğunu, döllenme arılar sayesinde gerçekleştiği için arıların korunması gerektiğini ifade etti.

Geçimini arıcılıkla sağlayan Mustafa Kemal Mazı da, yüzde 30 arı kaybı yaşadığını, bu durumun bal üretimini ve gelirini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2014, 17:39

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52