Ardahan balına "doğallık garantisi"

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Ardahan'da üretilen bal için "doğallık garantisi" verdiklerini bildirdi.

Ardahan balına
Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ardahan'da üretilen balın sadece çiçek balı olduğunu ve doğallık konusunda hiçbir bölge ile kıyaslanmasının mümkün olamayacağını söyledi.

Bölgede zirai ilaçlama olmamasının, balın kalitesini ve doğallığını arttırdığına dikkat çeken Evliyaoğlu, "Bizde üretilen balın rakım anlamında yüksek alanlarda oluşu nedeniyle kalitesi artırıyor. Çünkü toplanan bu bal tamamen yükseklerdeki farklı çiçeklerden oluşuyor. Arılarımızın en küçük bir ürünle bile teması mümkün olmuyor, meyve ve benzeri ürünler. Tamamen çiçek ve daha önemlisi de bölgede zirai ilaçlama yok" diye konuştu.

Bu nedenle birlik olarak her üreticiye yüzde yüz "doğallık garantisi" verdiklerini belirten Evliyaoğlu, "Bunlara dayanarak diyoruz ki balımız tamamen doğal. Yani zirai olarak ilaçlanan bir bölgemiz yok. Doğal bir ortamdayız. Bu nedenle Ardahan balını diğer bölgelerle kıyaslamak mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Hacettepe Üniversitesi ile yapılan coğrafi işaret çalışmasının sonucunu almaya başladıklarını anlatan Evliyaoğlu, Ardahan'da binden fazla çiçek bitkisi olduğunu ve 300'ünün de endemik olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Evliyaoğlu, şöyle devam etti:
"Bu çalışma üniversite tarafından yapılan teknik bir çalışmadır. Bu nedenle yaklaşık bin çeşit çiçeğimiz ve bunun 300'ü endemiktir. Sadece bize aittir. Çünkü bizim bal ile ilgili coğrafi işaret çalışmamız var. Bu nedenle çiçek konusunda önemli bir veri elde ettik" ifadelerini kullandı.

Evliyaoğlu, coğrafi işaret çalışmaları netleştikçe de kamuoyu ile paylaşacakların söyledi.

Kafkas arısı
Kafkas arısı gibi dünyanın en önemli 4 ırkından birine sahip olduklarını, bu nedenle bölgenin Kafkas arı ırkının gen merkezi olduğunu vurgulayan Evliyaoğlu, şunları kaydetti:
"Kafkas arısı sadece Türkiye'de değil, dünyada en önemli 4 ırktan biridir. Çünkü 7,3 milimetre dil uzunluğu ile en uzun dile sahiptir. Yani çiçekteki nektarı en derinden ve çok daha kolay alıyor. Ayrıca uysal bir ırktır. Soğuk iklime, yüksek kesimlere dayanıklıdır ama bir o kadar da çalışkandır. Kovanlarda çalışma yaptığınızda bile zorunlu olmadıkça çıplak elle çalışabiliyorsunuz. Çünkü uysallığı ile de önemli bir ırktır."

Ardahan balının hasat döneminden sonra 2-3 ay gibi bir sürede kristalize olduğunu ifade eden Evliyaoğlu, bunun çiçekteki özellikten kaynaklandığını, eritilmesinin 45 derece ılık suda mümkün olacağını sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52