Sofralık zeytin için prim istediler

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zeytin üretim ve ihracatındaki artışın sürdürülebilmesi için sofralık zeytine de prim verilmesi gerektiğini bildirdi.

Sofralık zeytin için prim istediler
Türkiye Ziraat Odaları Birliğ (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zeytin üretim ve ihracatındaki artışın sürdürülebilmesi için primlerin üretim maliyetleri dikkate alınarak belirlenmesi ve sofralık zeytine de prim verilmesi gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, zeytin hasadıyla birlikte bu yıl zeytinyağı sezonunun başladığını belirtti.

Dünyada zeytinyağına yönelik talep artışıyla İspanya'da yaşanan kuraklığın 2012-2013 sezonunda Türkiye'nin zeytin ihracatının yüksek olmasına neden olduğunu kaydeden Bayraktar, geçen yıl 198,6 milyon dolar olan zeytin ve zeytinyağı ihracatının bu yılın ocak-ağustos döneminde 330,1 milyon dolara ulaştığına dikkati çekti.

Dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan alanın yaklaşık yüzde 98'inin Akdeniz havzasında olduğunu anımsatan Bayraktar, "Primler, üretim maliyeti dikkate alınarak belirlenmeli, sofralık zeytine de prim verilmeli" ifadesini kullandı.

Türkiye zeytin üretiminde dünyada 4. sırada
Bayraktar, dünya zeytin üretiminde 3,6 milyon tonla İspanya'nın birinci sırada, 3 milyon tonla İtalya'nın 2. sırada, 2,1 milyon tonla Yunanistan'ın 3. sırada ve Türkiye'nin 1,82 milyon tonla 4. sırada yer aldığını bildirdi. Bayraktar, İspanya'nın dünya zeytin üretiminin yüzde 21,87'sini, İtalya'nın yüzde 18,04'ünü, Yunanistan'ın yüzde 12,66'sını, Türkiye'nin de yüzde 10,97'sini gerçekleştirdiğini kaydetti.

Türkiye'de yaklaşık 24 milyon hektarlık tarım alanının yüzde 3,4'ünün zeytinliklerden oluştuğuna dikkati çeken Bayraktar, 320 bin ailenin geçimini zeytincilikten sağladığını ifade etti.

Bayraktar, Türkiye'de toplam zeytin üretiminde İzmir'in 340 bin 84 tonla birinci, Aydın'ın 267 bin 274 tonla ikinci, Balıkesir'in 181 bin 26 tonla üçüncü, Hatay'ın 178 bin 750 tonla dördüncü, Manisa'nın 137 bin 793 tonla beşinci sırada olduğunu belirtti.

İspanya ve İtalya'nın Türkiye'den aldıkları zeytinyağlarını başka ülkelere ihraç ettiklerine işaret eden Bayraktar, zeytin üretiminin gelişmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Ürün fiyatları maliyetin altında bırakılmamalı. Prim sistemine devam edilmeli, prim sisteminden beklenen faydanın elde edilebilmesi için primler üretim maliyeti dikkate alınarak belirlenmeli, sofralık zeytine de prim verilmeli. Sadece üretim artışına değil, pazarlama olanaklarına da odaklanılmalı. Türkiye'de kişi başı yıllık zeytinyağı tüketimi her ne kadar 1 litre seviyelerinden 2 litreye çıksa da hala çok düşük. Tanıtım faaliyetleriyle iç tüketim artırılmalı. İhracatta yeni pazarlar bulunmalı, tanıtım ve pazarlama stratejileri geliştirilmeli, hedef pazarlar değerlendirilmeli. Stok müessesesi oluşturulmalı. Her ne ad altında olursa olsun zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin verilmemeli. Zeytinliklerin mevcudiyetine devam etmesi ve korunması bakımından, konut, turizm, sanayi ve madencilik alanı olarak kullanılması engellenmeli."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52