1 milyar insan aç, 500 milyon insan obez!

GTHB Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları'ndan can alıcı tespit: "Dünyanın bir kısmı açlık çekerken, diğer kesimi şişmanlıktan şikâyetçi."

1 milyar insan aç, 500 milyon insan obez!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada ‘gıda güvenliğinin’ tehlikede olduğunu söyledi. 1 milyar insanın açlıkla mücadele ettiğini vurgulayan Mirmahmutoğulları, buna karşılık 1,5 milyar insanın dengesiz beslenme sonucu aşırı kilo, 500 milyon insanın obezite problemi yaşadığını ifade etti.

Nüfus artışı ve tüketim kültürü dünyada ‘gıda güvenliğini’ tehdit ediyor. 1 milyar insan açlığın pençesinde kıvranırken, 1,6 milyar insan da aşırı kilolu olmanın sıkıntısını çekiyor. Gerekli önlemler alınmaması halinde 2050 yılında nüfusun 9 milyara çıkması beklenen dünyada gıdanın daha büyük bir problem olacağı aşikar. Birleşmiş Milletler’in belirlediği ‘Binyıl Kalkınma Hedefleri’nden biri  ‘2015’e kadar aşırı açlık ve yoksulluğun ortadan kaldırılması’ ve aç insan sayısının 1990-2015 yılları arasında yarıya indirilmesi idi. Ancak BM hedefleri konusunda hazırlanan 2013 yılı raporunda, sekiz kişiden birinin kronik olarak yetersiz beslenmeye devam ettiği uyarısı hâlâ kat edilmesi gereken çok yol olduğunu gösteriyor.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen ‘gıda güvenliği ve gıda güvenilirliği’ konferansında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada gıda güvenliğinin tehlikede olduğunu, bazı bölgelerde gıdaya erişim noktasında ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Bunun için  1 milyar insanın açlıkla mücadele ederken 1,5 milyar insanın dengesiz beslenme sonucu kilo problemi yaşamasını, 500 milyon insanın obezite ile mücadele etmesini de bunun en büyük göstergesi olarak paylaştı. Gelecek nesillerin daha büyük problemlerle karşı karşıya olduğunu ifade eden Mirmahmutoğulları, 9 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun ihtiyacını karşılamak için gıda üretiminin yüzde 70 artması gerektiğini belirtti ve gıda güvenliğini tehdit eden önemli bir soruna da dikkat çekti: “Dünyada sekiz ülke kendi topraklarında sattıkları için ya da kiraya verdikleri için tarım üretimi yapamıyor. Bu dünya gıda güvenliği için büyük bir sorundur. Gıda güvenilirliği  kadar gıda güvenliği de önemlidir.”

Türkiye’nin dünyada 12 çeşit ekonomik değeri olan ürünü olduğunu söyleyen Mirmahmutoğulları bunların 4 bininin de kaynağının Türkiye olduğunu, Türkiye’nin dünya tarımı için önemli bir ülke olduğunu belirtti. Türkiye’de tarımla ilgili atılan adımlara dikkat çeken Mirmahmutoğulları, kurulan gen bankasını ve kuraklık test merkezini de bunlara örnek olarak gösterdi.
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52