Gıda dünyası Süleymaniye'de buluşuyor

Türkiye’nin önde gelen fuar organizasyon şirketlerinden Arı Fuarcılık, 27-30 Ağustos 2012 tarihleri arasında Irak’ın ticaret merkezi Süleymaniye’de, Uluslararası Gıda-Tarım Fuarı düzenliyor.

Gıda dünyası Süleymaniye'de buluşuyor
Gıdavitrini - Bugüne kadar birçok sektörde yüzlerce firmayı dünyaya taşıyan ARI Fuarcılık, Ağustos ayında Süleymaniye, Ekim ayında da Duhok’ta düzenleyeceği Uluslararası gıda ve tarım fuarlarıyla, Türk üretici firmalarının Kuzey Irak buluşmasını sağlayacak. Süleymaniye Uluslararası Fuar Alanı (Suleymaniah International Fairground)’nda gerçekleştirilecek “Suleymaniah Agriculture&Food Fair”e, 15 ülkeden 300’e yakın firmanın katılması beklenirken, 4.200m² alanda 120.000’e yakın profesyonel ziyaretçi de hazır bulunacak.
Türkiye’den 30’dan fazla firmanın katılacağı fuarda, yerel firmaların yanı sıra Ürdün, Suriye, İran, İtalya, İngiltere, Mısır, İspanya, Suudi Arabistan, Malezya, Bangladeş, Çin, Ukrayna ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden de katılımcılar yer alacak.
Ticaretin hızla artığı, güvenlik sorunu yaşanmayan ve nüfusu 2 milyonu aşan Süleymaniye’de bu fuar, zamanlama ve yer itibariyle, Kuzey Irak pazarında yer almak isteyen firmalar için önemli bir giriş fırsatı niteliği taşımakta.
Bölgenin ihtiyaç duyduğu sektörler ve ticari olarak çok büyük bir pazarın olduğu Gıda-Tarım Ürünlerini kapsayacak olan bu fuar, 300 milyar dolara yaklaşan iş hacmi ile Kuzey Irak pazarının giriş kapısı Süleymaniye’de tüm katılımcılara geniş fırsatlar sunacak.

KATILIMCILARA SAĞLANACAK %50 DEVLET DESTEĞİ
Ekonomi Bakanlığı tarafından %50 teşvik kapsamına alınan fuara Türkiye'den katılan imalatçı firmalar, diğer uluslararası fuarlarda olduğu gibi ulaşım ve nakliye de dahil katılım bedelinin %50’sinin geri iadesini kapsayan, 299/5 sayılı tebliğ uyarınca “Uluslararası Fuarlara Bireysel Katılım Desteği”nden faydalanabilmekte.

TÜRKİYE, “KUZEY IRAK”’IN GERÇEK TİCARET MERKEZİNİ KEŞFETTİ
27-30 Ağustos 2012 tarihlerinde, yeni ticaret başkenti Süleymaniye’de düzenlenecek olan “Suleymaniah Agriculture&Food Fair”, ülkenin lider yerel fuarcılık kuruluşu DIYAR GROUP EXPO tarafından düzenlenmekte.
Kuzey bölgesinin ekonomik, ticari ve kültürel açıdan en önemli illerinden biri olan ve Saddam Hüseyin yönetimi döneminde ekonomik potansiyeli baskılanan şehir, savaş sonrasında büyük bir hızla gelişme göstermeye başladı.
Irak’ın en önemli giriş kapısı ve ticaret merkezi olan Süleymaniye son yıllarda, Iran-Irak-Türkiye üçgeninde önemli bir transit ticaret merkezi ve Erbil ile birlikte yükselen bir pazar haline geldi.
Süleymaniye’de, İran’la yılda 6 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip bir kapı bulunuyor. Kuzey Irak’tan İran’a giden bütün mallar o kapıdan geçiyor. Bu potansiyeli sebebiyle 4 günlük fuarda 100 milyon dolarlık bir iş hacmi yaratmak hedefleniyor.
Ekonomik, ticari ve kültürel açıdan Irak’ın en hızlı gelişen kenti Süleymaniye’deki uluslararası havaalanı, işadamlarımızın bu bölgeye rahat, güvenli ve hızlı ulaşımını sağlamakta. Farklı hava yolu şirketlerinin de Türkiye’den Süleymaniye’ye direkt uçuşları bulunmakta.
Süleymaniye, Irak’ın yeniden yapılanmasında önemli bir merkez olma yolunda hızla ilerlerken, güvenlik sorunu da bulunmamakta.
En fazla ihracat yaptığımız 2. Pazar konumuna yükselen Süleymaniye, Irak’ın kuzeyindeki potansiyel yatırımcıları da cezbetmekte.
Süleymaniye’nin eşsiz pazarından pay alabilmek için Türkiye’nin dört bir yanından Ticaret ve Sanayi Odaları ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla Süleymaniye’nin ilgili birimleriyle görüşmeler yapmakta, işbirliği ve ticaret anlaşmaları imzalamakta, Dış Ticaret Müsteşarlığımızca ili ziyaret etmek üzere Ticaret Heyetleri oluşturulmakta.



TÜRKİYE’NİN PAZARDAKİ AVANTAJI
Kuzey Irak, yeniden yapılanma sürecinde tüm dünya için, özellikle de Türkiye için kıyasıya rekabetin başladığı gözde bir pazar olarak dikkatleri üzerine çekmekte.
Kuzey Irak Yönetimi, Süleymaniye’de yatırıma ve yatırımcılara (arazi tahsisi, vergi muafiyeti, enerji desteği, gümrüksüz hammadde ithalatı, sigorta desteği gibi) çok önemli teşviklerde bulunmakta.
Yabancı yatırımcılara çok büyük kolaylıklar sağlanan bölgede, yönetimden halka kadar Türkiye’ye yönelik olumlu imaj, tarihsel, kültürel bağlar, coğrafi yakınlığın sağladığı lojistik avantajlar, 2003 öncesinde Türk ihracatçılarının Irak’ta en etkin işadamı grubunu oluşturması, Türk ürünlerinin Irak piyasasında tercih ediliyor olması, Türkiye’nin bu ülkedeki etkisini giderek güçlendirici nitelikte.
Bu önemli pazar henüz Avrupa tarafından yeterince keşfedilmemiş olmakla beraber, başka ülkeler bu pazarı ele geçirmeden hızlı davranılması gerekmekte.
Kuzey Irak’taki 1.400’den fazla yabancı yatırımcının %60’ını Türk firmaları oluşturuyor. “Suleymaniah Agriculture&Food Fair” de, Türk şirketlerinin Kuzey Irak’taki iş hacimlerini genişletmesi ve gıda-tarım sektörlerindeki yeni yatırım alanlarını yerinde tespit edebilmeleri için önemli bir fırsat sunuyor.

TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİ İHRAÇ POTANSİYELİMİZ
Bölge ekonomisinin tamamına yakını ithalata dayalı, dolayısıyla ticaret için çok büyük fırsatlar bulunmakta. 2010 yılında ikili ticaret hacmi 7 milyar ABD doları seviyesini aştı.
Kuzey Irak’a ihraç edilen mallardan birçoğu temel gıda maddeleridir. Türkiye’nin Irak’a ihracat potansiyelinin yüksek olduğu başlıca gıda ve tarım sektörleri; kanatlı etler, bakliyat, sert kabuklu meyveler, yaş meyve sebze, un, konserve etler, bisküvi, domates salçası, şekerli ve çikolatalı mamuller, bulgur ve gıda işleme makineleridir.
Ağırlıklı olarak Kuzey Irak olmak üzere yapılan dağıtımlarla 2008 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer alan Irak, 3.9 milyar dolar ile 8. sırada yer alırken 2012 yılında ikinci sıraya yükseldi. Küresel kriz ortamında Türkiye’nin genel ihracatı % 32’ler seviyesine düşerken, bu oran Irak’a olan ihracat ile % 76 oranında önemli bir artış gösterdi. Ekonomisi ve döviz geliri % 95’i petrole dayanan Irak; son yıllarda bölgenin yeniden yapılanması bakımından Gıda ve Tarım sektörlerinde de, yatırımcılara cazip ve çekici yatırım imkanları oluşturuyor.

PETROL VE DOĞALGAZ DIŞINDA HERŞEYİ İTHAL EDİYORLAR
Kuzey Irak; petrol ve doğalgaz dışındaki neredeyse her şeyi ithal eden bir bölge. Bize bu kadar yakın bir coğrafyada Türk şirketlerinin aktif olmaları çok doğal ama bunu daha da arttırmak gerekiyor.
Kuzey Irakta yeni bulunan petrolün Kuveyt’e eşdeğer olduğunu vurgulayan yetkililer, zengin bir geleceklerinin olduğunun altını çiziyorlar.
Hızla artan petrol gelirlerini ithalata yönlendirmeye devam eden Irak, hem kısa hem de uzun vadede Türkiye için gözde bir Pazar niteliğinde. Irak’ın ileriye yönelik yatırım ve yenide yapılanma hedefleri, gıda ve tarım sektörlerimiz için de önemli ticaret fırsatları sunmakta.

SERGİLENMESİNDE YARAR GÖRÜLEN ÜRÜNLER
Bakliyat, hububat, ekmeklik buğday, un, salça, çay, şeker, şekerleme, dondurulmuş gıda, bisküvi, çikolata, sıvı yağ-margarin, maya, baharat, taze meyve-sebze, kuru ve kurutulmuş meyve, kabuklu meyve, kuruyemiş, alkolsüz içecekler, sulama ekipmanları, ambalaj makineleri, gıda makineleri, değirmen, değirmen makineleri, tarım makineleri, soğutma makineleri, dondurma makineleri, hidrolik makine ekipmanları.
Gerek ziyaretçi profili, gerek ihtisas konuları, gerekse katılımcı ülke sayısı bazında Süleymaniye’de düzenlenen en ciddi ve en uzun soluklu “Uluslararası Gıda-Tarım Fuarı” olma özelliğini taşıyan . “Suleymaniah Agriculture&Food Fair”, gıda ve tarım sektörlerini buluşturan yeni bir ticari platform olmaya aday!
Stratejik hedefiniz Süleymaniye, dolayısıyla Kuzey Irak pazarını fethetmekten geçiyorsa ve siz de bölgeye yön veren aktörler arasında yer almak istiyorsanız, 10 yıllık gıda-tarım sektörü deneyimiyle yurtdışı fuarlara Türkiye katılımlarını yapan ARI Fuarcılık ve Kuzey Irak’ın en güçlü yerel fuar organizatörü DIYAR GROUP EXPO işbirliği ile 27-30 Ağustos 2012 tarihleri arasında Süleymaniye’de düzenlenecek, T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından %50 teşvikli olan bu önemli organizasyonu değerlendirmek için geç kalmayın, “Suleymaniah Agriculture&Food Fair”de yerinizi alma fırsatını kaçırmayın!

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52