Laboratuvar Kalite Konferansı düzenlendi

Her yıl kesintisiz olarak düzenlenen Laboratuvar Kalite Konferansı'nın dördüncüsü İstanbul Dedeman Otel’de gerçekleştirildi.

Laboratuvar Kalite Konferansı düzenlendi
Buğrahan Kırımlı / Gıdavitrini

Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği (TURKLAB) tarafından her yıl kesintisiz olarak düzenlenen Laboratuvar Kalite Konferansı'nın dördüncüsü 19 Eylül 2012 tarihinde İstanbul Dedeman Otel (Gayrettepe)’de gerçekleştirildi.

Yurt içi ve yurt dışından davetlilerin büyük ilgil gösterdiği ve alanında önemli bir boşluğu dolduran 4. Laboratuvar Kalite Konferansı'nda, konuşmacılar tarafından davetlilere mesleki sunumlar yapıldı.

TURKLAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Can Demir, "Konferansımız müşteriler, ithalat ve ihracat firmaları, ulusal akreditasyon kurumu TURKAK, laboratuvarlar, sektörel tedarikçi firmalar ve yasal resmi otoriteler için laboratuvarda kalite konusunu uluslararası katılımcılar ile birlikte değerlendirme imkanını sağlayacaktır. Aynı zamanda laboratuvarların akreditasyon, yeterlik testleri ve kalite konularındaki sorunlarını tartışma fırsatı bulduk" şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği üyeliği sürecinde olan Türkiye uluslar arası ticaret alanında, özellikle ihracatta önemli aşamalar kaydetmekte. Bu süreç içerisinde iç pazarda piyasa gözetimi ve denetimi konusu önemli bir gündem maddesini oluşturuyor. Dış ve iç pazarlarda tüketicinin korunması açından önem taşıyan her iki konuda da laboratuvarlar kritik öneme sahip hizmet sunmakta.

Düzenledikleri 4. Laboratuvar Kalite Konferansı hakkında açıklamalar yapan TURKLAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Can Demir şunları söyledi:
"ISO 17025 Standardının 5.9 maddesi “Kalite Güvence, Laboratuvar sonuçlarının doğruluğunun tatminkar düzeyde olduğunun kontrol edilmesi kontrol tabloları, referans maddeler, onaylanmış referans maddeler ile iç Kalite kontrol, laboratuvarlar arası yeterlik testleri ile dış kalite kontrol yapılarak gerçekleştirilir”. Bu tanımlama Laboratuvarlar arası Kıyaslama ve Yeterlik Testleri programlarının önemini açıkça belirlemektedir. Turklab Ulusal Yeterlik Testleri programların ve sunucularının sayısının artması konusunda çaba harcamaktır.

TKAG PT Projesi kapsamında Gıda, Yem, Ambalaj ve Kalibrasyon alanlarında 5 Programın düzenlenmesi ve yürütülmesi TURKLAB tarafından üstlenilmiştir. Tıbbi laboratuvarlar alanında da Kanada kökenli Digital PT kurumu ile stratejik iş birliği anlaşması imzalanmıştır.

Geçtiğimiz yıllarda kalite güvence ve kalite geliştirme konusunda itici güç yetkili otoriteler ve akreditasyon kurumlarından gelmişti. Laboratuvar hizmetlerinde test performansının geliştirilmesi için iş proseslerinin tasarımının iyi yapılması ve sistematik olarak ölçülmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi gerekir. Turklab üyelerine ve sektöre gerek duyulan alanlarda eğitimler düzenleyerek ve mesleki yayınlar hazırlayarak katkı sağlamaktadır.

Türkiye' de gıda, çevre, tekstil, çimento, yakıt, yapı malzemeleri, tıbbi ve kalibrasyon laboratuvarları mevcuttur. Bu laboratuvarların birçoğu kalite yönetim sistemi uygulayan, akredite kuruluşlardır."

Demir, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:
"Avrupa Laboratuvarlar Birliği’nin (EUROLAB aisbl) Yönetim Kurulu Daimi Üyeliği ile Türkiye Temsilciliği beraberinde 106 kurumsal üyesi olan ve 1200 bilim insanı istihdam eden başta gıda olmak üzere, tıp, kalibrasyon, çevre, yapı inşaat, tekstil, petrokimya ve veteriner laboratuvarlarından oluşan bir sivil toplum kuruluşu olarak;

Yurt dışı ve yurt içi TURKLAB faaliyetlerimiz ile sosyal sorumluluk projelerimiz kapsamında nihai tüketicinin kullanımına/tüketimine sunulan ürünlerden alınan numunelerin TV programları ile medya aracılığıyla kamuoyu ile paylaştığımız analiz sonuçları ile topluma katkılarda bulunmaktayız."







YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52