Kuraklık market fiyatlarını yükseltecek

ABD Tarım Bakanlığı'ndan tüketiciye kötü haber. Amerika'da kuraklığa bağlı olarak gıda fiyatlarında %4 artış olacağı öngörülüyor.

Kuraklık market fiyatlarını yükseltecek

Amerikan Tarım Bakanlığı (USDA) yetkililerinin açıklamasına göre, son aylarda ABD genelinde kötü hava koşulları ve kuraklık nedeniyle et, tavuk ve yumurta maliyetlerinin artması bekleniyor. 

Yetkililer, hava şartları normal seyrederse Gıda Tüketici Fiyat Endekslerinin 2013’ün %2,5-3,5 üzerinde gerçekleşeceğini bildirdiler. Geçen yıl bu artış %1,4 oranında olmuştu. USDA’ya göre, 2012’deki kuraklık nedeniyle daralan perakende kar marjları da bu yıl yeniden genişleyerek enflasyona etki edebilir.

Kansas Eyalet Üniversitesi’nce yapılan bir analize göre, sert hava koşulları market fiyatlarını yükselterek tüketicinin biraz daha seçici davranmasına neden olabilecek. Analize göre, sebze ve yemiş üretiminde önemli merkezlerden olan Kaliforniya’da görülen kuraklık, bu ürünlerde fiyatların %5 ila 20 yükselmesine yol açabilecek. Oklahoma’daki kuraklık da zaten düşük olan büyükbaş hayvan sayısını daha da aşağıya çekerek, et fiyatlarını daha da yükseltebilecek.

ABD’de kuraklık ve don olayına bağlı olarak narenciyede de fiyat artışları bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2014, 15:24

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52