Don olayı Bakanlar Kurulu'na geliyor

Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden fındık, kayısı ve elma gibi meyvelerde yaşanan "don" hüsranı Bakanlar Kurulu gündemine taşınıyor.

Don olayı Bakanlar Kurulu'na geliyor
GIDAVİTRİNİ - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye genelinde dondan ve tabii afetlerden zarar gören meyvelere yönelik olarak başlatılan incelemenin sürdüğünü belirterek, “Hasar tespiti yapıldıktan sonra çiftçilerimizin yarasını sarmaya dönük neler yapabileceğimizi alternatifleriyle birlikte inceleyeceğiz. Konuyu da Bakanlar Kurulu’na götürüp arkadaşlarımızla birlikte değerlendireceğiz. Olabilecek yardımları, elimizde gelecek ne varsa şartlara göre duruma göre bunları da değerlendireceğiz” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Malatya programı kapsamında Sultansuyu Tarım İşletmesi’ndeki bir kayısı bahçesine girerek burada inceleme yaptı. Bakan Eker, dondan etkilenen kayısı dallarını eline mercek alarak yakından inceledi. Bakan Eker,”Allah bir daha göstermesin” dedi.

ÖNCE TESPİTLER YAPILACAK, SONRA DURUM DEĞERLENDİRİLECEK
Basın mensuplarına açıklamada bulunan Bakan Eker, “Malatya’da maalesef geçtiğimiz 29-30-31 Mart tarihinde bir don olayı vuku buldu. Türkiye’nin bazı bölgelerini etkiledi ama kayısı üretimini ciddi şekilde etkilemiş durumda. Bizim hem sigorta eksperleri hem bakanlık uzmanları iki gündür burada ayrıntılı bir şekilde çalışıyorlar. Malatya Sultansuyu’nda bir kayısı bahçesinde yerinde arkadaşlarla uzmanlarla birlikte burada inceleme yaptım. Birçok bölgede birçok ağaçta çok ciddi hasarlar var ve şu anda bu hasarların tespiti söz konusu. Tabi biliyorsunuz don olayı sigorta kapsamında. Çiçeklenme de içinde. Yüzde 75’de sigorta desteği ödüyoruz , hibe destek olarak. Ama buna rağmen Malatya’da yüzde 45 oranında bir sigorta oranı var. Geri kalan yarısı maalesef tüm ikazlarımıza rağmen, bütün yüksek desteklere rağmen sigorta yapmamış. Ama işte bu da bize hem ekonomi açısından, milli ekonomimiz açısından hem kuşkusuz üreticilerimizin mağdur olması açısından çok önemli. Biz böyle bir tablo oluşmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Hasar tespiti yapıldıktan sonra çiftçilerimizin yarasını sarmaya dönük neler yapabileceğimizi alternatifleriyle birlikte inceleyeceğiz. Konuyu da Bakanlar Kurulu’na götürüp arkadaşlarımızla birlikte değerlendireceğiz. Olabilecek yardımları, elimizde gelecek ne varsa şartlara göre duruma göre bunları da değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

TÜM BÖLGELERDE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Karadeniz Bölgesinde fındıkta yaşanan don olaylarına da değinen Bakan Eker, şunları söyledi:
 “Karadeniz’de fındık ağaçlarında da benzeri bir durum söz konusu. Oralarda da şuanda hasar tespiti çalışmaları yapılıyor. Diğer bölgelerde başka meyveler için de olabiliyor. Türkiye genelinde mesela Akdeniz bölgesinde Mersin, Adana bölgesinde Çukurova’da yine yer yer doğal olaylara bağlı olarak, ani hava ve iklim değişikliklerine bağlı olarak, ani hava değişimine bağlı olarak don fırtına benzeri olaylar oldu. Bunların hepsi şu anda inceleniyor. Önce bir hasarın boyutunu bilmemiz lazım. Ondan sonrada hasarın durumuna göre hem yasalar çerçevesinde hem diğer boyutlarıyla bir ayrıntılı değerlendirme yapıp gereği neyse ona göre uygun tedbirleri alıp gereğini yapacağız.”

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2014, 09:21

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52