Hindistan'da soğan krizi yaşanıyor!

Hindistan soğan hasadında yaşanan yıkımın şokunda. Soğan fiyatları bir yılda yüzde 320 arttı. Artış, dünya soğan piyasasını tehdit ediyor...

Hindistan'da soğan krizi yaşanıyor!
Hindistan mutfağının temel gıda ürünlerinden soğanın fiyatı geçtiğimiz yıl boyunca katlanarak arttı. Şiddetli yağışların tarlalara zarar vererek soğan arzını kısıtlı hale getirmesi, üretimin depolanması ve dağıtımı için yeterli altyapının bulunmaması gibi nedenlerle soğan, geçtiğimiz 12 ay boyunca yüzde 320 arttı.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Hindistan Merkez Bankası (RBI) yaptığı açıklamada yetkililerin gıda arzlarını iyileştirmek için gerekli adımları atmaması durumunda tüketici enflasyonunun yılın geri kalanında yüzde 9’un üzerinde seyredebileceği uyarısında bulundu.

Mumbai’de serbest muhasebeci olarak çalışan Shivani Verma, fiyatlardaki artış sebebiyle artık daha az miktarda soğan aldığını ve günlük yemeklerinde sebzelerin yanına soğanın yerine daha çok domates, sarımsak ya da zencefil gibi gıdalarla destek vermek durumunda olduğunu belirtti.
“Daha önce bir ay boyunca kullanmak için 4-5 kilo soğan alırdık. Şimdi yarım kilo soğanla iki hafta idare etmeye çalışıyoruz. Soğan tüketimimiz azaldı” diyen Verma, soğanın kilosunun şehirde 75 rupiden (1.22 dolar) satıldığının altını çizdi. Dünya Bankası verilerine göre Hindistan nüfusunun neredeyse üçte biri günde 1.25 dolardan daha az bir para ile geçiniyor. Ülke mutfağının en önemli unsurlarından biri olan soğanın fiyatlarının birden hızlı yükselmesi, genel seçimlerin önümüzdeki yedi ay içinde olması dolayısıyla politik olarak da hassas bir konu haline geldi.

KRİZİ ÇÖZMEK İÇİN İTHALAT SEÇENEĞİ MASADA
Fiyat artışını engellemek için hükümet eylül ayında soğanın minimum ihracat fiyatını, neredeyse yüzde 40 artırarak metrik ton fiyatını 900 dolara yükseltti. CNBC haberine göre Hindistan Hükümeti Pakistan, İran, Çin ve Mısır’dan soğan ithal etme seçeneğini de değerlendiriyor.
dunya.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52