Çin tarım topraklarını korumaya aldı

Çin Tarım Bakanı Han Changfu, Çin'in gıda güvenliğini kendi gücüne dayanarak koruma politikasını kararlılıkla izleyeceğini belirtti.

Çin tarım topraklarını korumaya aldı
Çin Tarım Bakanı Han Changfu, yaptığı açıklamada, Çin'in gıda güvenliğini kendi gücüne dayanarak koruma politikasını kararlılıkla izleyeceğini belirtti. Tahıl güvenliğinin, temelde ekilebilir arazilerin korunmasına dayandığına işaret eden Han Changfu, toprak kullanım haklarının devredilmesi sürecinde, görkemli projelere kapılıp tarım topraklarını heba etmekten kaçınmak gerektiğini dile getirdi.

1,4 milyar nüfus, ithal pirinçle beslenemez!
Çin, tahıl üretiminde üst üste 10 yıldır kaydettiği artışı 2013 yılında da korudu. Tahıl üretim hacmi, 600 milyon tonu aştı. Ancak, tahıl üretiminin artmasına paralel olarak, tahıl ithalatı da artarak, 2013 yılında 13 milyon tonu buldu.

Han Changfu, ithalatın, tahıl tüketiminin sadece yüzde 2,4'ünü oluşturduğunu kaydetti. Bakan Han Changfu, uluslararası piyasadan belli ölçüde faydalanacaklarını, ancak Çin'in gıda güvenliği sorununu kendi gücüne dayanarak çözme politikasını kararlılıkla sürdüreceğini vurguladı. Han Changfu, şunlara dikkat çekti: 
"Dünyada toplam tahıl ticareti 300 milyon ton dolayında. Bu rakam Çin'deki gıda üretiminin sadece yarısı kadar. Çin'de en çok tüketilen tahıl prinçtir. Dünyadaki prinç üretimi sadece 35 milyon tonu bulur, bu rakam Çin'de tüketilen princin dörtte biri kadardır. Diğer ülkelerin ürettiği pirincin tamamını Çin'e satmasını düşünemeyiz. Bu konuda gerçeklerin tamamen farkındayız. 1 milyar 300 milyon nüfusun başka ülkelerden prinç alarak yaşamını sürdürmesi mümkün değil. Bu yüzden ithalatı belli ölçüde artıracağız ama ithalat miktarı fazla olmayacak."

Ölçek ekonomisi, şart
Han Changfu, Çin'in tahıl üretimini artırma hedefini, politika ve teknoloji desteğine, tarımda altyapı inşasına dayandırdığını, dolayısıyla tam bir güvene sahip olduğunu kaydetti. Han Changfu, ekilebilir toprakların korunmasının tahıl güvenliğinin temeli olduğunu vurguladı:
"Diğer önemli bir konu da ekilebilir toprakları koruma önlemlerinin güçlendirilmesi. Daha önce sözünü ettiğimiz politika, teknoloji ve altyapı tesisi desteği, ekilebilir toprakları koruma politikasıyla birlikte ilerletilmeli. Bunun dışında, verimliliğin yükseltilmesi için tarımsal işletme sisteminde yenilik yapılması gerekir. Şunu da belirteyim, 2014 yılında tahıl üretimine güvenle bakıyoruz."

Toprak kullanım haklarının devri kanalıyla, tarımda ölçek ekonomisinin geliştirilmesi, gıda verimliliğinin yükseltilmesinde önemli bir yöntem.

Tarım dışı devir durdurulsun!
Son açıklanan verilere göre, tarım topraklarının yüzde 26'sında kullanım haklarının devri tamamlandı. Kırsal kesimlerde 3,3 hektarın üzerinde arazi devreden aile sayısı 2 milyon 870 bini buldu. Aile çiftçiliğinde ortalama yüzölçümü ise 13,3 hektar.

Konuya tek yönlü bakış açısıyla yaklaşanlar, arazi devrinin sayısal sonuçlarına bakıyor. Oysa bazı yerlerde arazinin tarım dışı alanlara devredilmesi durumu ortaya çıktı. Bu konuya değinen Han Changfu, arazi devri sürecinde, tek yönlü bakış açısıyla hız peşine düşülmemesi, tarım topraklarının tarım dışı kullanıma devrinin durdurulması gerektiğini savundu.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2014, 17:06

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52