Sarımsağa bilimsel dokunuş zamanı

Reis Gıda ve Kastamonu Üniversitesi, Taşköprü Sarımsağı üzerinde yapılacak bilimsel çalışmaya ilişkin protokol imzaladılar.

Sarımsağa bilimsel dokunuş zamanı
Taşköprü Sarımsağının yetiştirme dönemindeki problemlere, bilimsel yöntemler ışığında çözüm bulmak amacıyla bir proje başlatılacak. Kastamonu Üniversitesi akademik uzman personel desteği ve bilimsel alt yapısıyla projeyi yürütürken, Reis Gıda ise 1000 m2’lik deneme arazisi, tohumluk sarımsak, insektisit gibi ekipman ve malzeme desteği sağlayacak. 

Protokol imza töreninde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, “Bütün bilimsel çalışmaların neticede bir ürünü olmak mecburiyetinde. Taşköprü Meslek Yüksekokulu bünyesinde organik tarım programımız var. İlerleyen zamanlarda çalışmaları detaylandırırken, mühendislik fakültemizden de faydalanacağız. Bugün bir başlangıç yapacağız. Çalışmalar, Taşköprü sarımsağı ile alakalı olacak. Bu hususta, genetiği korunmak suretiyle, Taşköprü sarımsağını hem daha dayanıklı hem daha kaliteli üreteceğiz.” dedi. 

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis de, Kastamonu Üniversitesi ile birlikte yürütecekleri projede sarımsak bitkisinde bulunan zararlı ve yararlı akar türlerinin belirlenmesi çalışması yapılacağını söyledi. Reis, “Sarımsakta  yüzde 40’lara varan ürün kaybına neden olan zararlı akarlar ile mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi sağlanacak. Taşköprü Sarımsağının standardı korunarak gelecek nesillere aktarılmasını ve en üstün kalitede sağlıklı ürünler üreterek, iç pazar ve ihracatta artış hedefliyoruz.  İyi Tarım Uygulamalarına göre üretimin nasıl yapıldığı ve ne fayda sağladığı gibi bilgileri üreticilerimize aktararak, üreticimizi teşvik ediyoruz ve İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaşmasını amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2014, 09:25

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52