Erken bahar arıları uyutmadı!

Kış ortasında bir aydır mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arıları dışarı çekti. Arılar polen topluyor, bal yapıyor...

Erken bahar arıları uyutmadı!

Batı Karadeniz'de yaklaşık bir aydır mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, Yığılca arılarının ilkbahar gelmeden polen, yavru ve bal yapmasına yol açtı.

Yığılca Bal Üreticileri Birliği Başkanı Nusret Kara, arıların bahar havası yaşadıklarını ve yavru yaptıklarını söyledi.

"Arılar erken şekilde bal yapmaya hazırlanıyor" diyen Kara, bu sezon polenin bol olacağını ancak arıların erken uyanmasının iyi taraflarının yanında kötü tarafları da bulunduğunu anlattı.

Kara, sıcaklıklardaki ani düşüşlerin arıları olumsuz etkiyebileceğini ifade ederek, şunları belirtti:
"Şu anda arılar yavru basmış durumda. Bala erken şekilde girecekler. Şubat ayında arının çok hızlı gelişimi var. Aşırı soğuma halinde kayıplar yaşanabilir. Yavrular kendilerini ısıtamayabilir, üşüyebilir, arılar da bunları söküp atabilir. Arı, iklime göre kendini yenileyebilen bir hayvan.

Yığılca balının lezzetinin en önemli sebebinin, Yığılca arısının dilinin uzun olması ve her arının ulaşamadığı nektarları toplayabilmesinden kaynaklandığına işaret eden Kara, "Arımız çiçeklerin derinliklerindeki özleri bu sayede rahatlıkla alabiliyor" dedi.

Normal şartlarda arıların bu dönemde sakin olmaması gerektiğini vurgulayan Kara, "Havaların sıcak gitmesi arılarımızı erken uyandırdı. Bunun iyi ve kötü yönleri var. Biz inşallah arılarımızda bunların iyi yönlerini görürüz. Arı, şubat ayında bal yapıyor ancak normal şartlarda bu bölgede böyle olmaması lazım. Şubat ayında bugüne kadar böyle bir durum yaşamadık. Kış uykusundan daha erken uyandılar diyebilirim" diye konuştu.
aa.com.tr

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2014, 17:42

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52