TUKODER Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp, yaptığı açıklamada, araştırmalara göre Ramazan ayında Türkiye'de gıda alışverişinin yüzde 20 arttığını belirtti.
İnsanların karnı açken önceki zamanlara göre daha fazla ve gereksiz harcamalar yaptığını ifade eden Özalp, ''İftar saatinde sofradaki yemeklerin büyük bölümü kalıyor.
Yani alışverişteki artış, tüketime aynı oranda yansımıyor. Dolayısıyla çok ciddi oranda israf da söz konusudur'' dedi.
Özalp, Ramazan ayında birçok insanda ''Bir an önce alışveriş yapıp evime döneyim'' düşüncesinin olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
''Ramazan ayında açlığın verdiği haz ile hızlı alışveriş yapan tüketici fiyat araştırması yapmıyor. Tüketicilerimizin Ramazan ayında açken alışverişe çıkmaması gerektiğine inanıyoruz.
Oruçluyken alışverişe çıkacak tüketicilere ise sabah erken saatlerde ya da kendilerini iyi hissettikleri anlarda alışverişe çıkmalarını öneriyoruz.
Tüketicilerin, alışverişe çıkmadan önce muhakkak alışveriş listesi hazırlaması gerekir. Aç insan her şeyi almak ister. Ancak, en doğru olanı iftardan sonra yapılan alışveriştir.
Çünkü, insanlar iftardan sonra daha dinç ve tok olur. Dolayısıyla iftardan sonra yapılacak alışverişlerde tüketicinin her anlamda kar edeceği düşüncesindeyiz.
Sadece 'et ve süt' gibi çabuk bozulabilecek gıdalarda günlük alışveriş yapılabilir.''
MERDİVEN ALTI ÜRÜNLERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR
Ramazan ayında en fazla su, sebze, meyve, et ve süt ürünlerinin tüketildiğini belirten Özalp, Ramazan ayının simgesi olan pidenin de ciddi oranda talep gördüğünü kaydetti.
Özalp, bu ayda ''merdiven altı'' diye tabir edilen denetimsiz ve sağlıksız ürünlerin piyasaya sürüldüğünü ifade ederek, şunları bildirdi:
''Art niyetli kişilerin ve merdiven altı üretim yapanların, bozuk gıdaları daha çok hafta sonları ve mesai saatleri dışında piyasaya sürdükleri gözleniyor.
Bu konuda belediye ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleri denetimlerini artırdı. Ancak, burada da yine en büyük denetim tüketiciye düşüyor. İnsanlar sürekli alışveriş yaptığı yerleri tercih etmelidir. Sıkıntıya düştükleri zamanlarda da '174 Alo Gıda Hattı'nı arayıp yardım istemelidir.''
Alışverişi iftardan sonraya saklayın
Tüketiciyi Koruma Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp, tüketicilerin Ramazan ayında açken alışverişe çıkmamaları gerektiğine inandıklarını söyledi.
YORUM EKLE
1
Schengen'i vermediler Anuga Fuarı’nı aldık!
2
Baharattan 3,3 milyar dolar kazanıyor
3
Borcam’dan plastik kapak
4
Emsan Züchex Fuarı’na hazırlanıyor
5
Gıda Bakanlığı’ndan analiz garantisi
6
Lezzetli güllacın sırrı malzemesinde
7
İnek sütü bebekler için çok tuzlu
8
Kiler'de yeni CEO Yunus Nacar
9
L’era Fresca ile dondurma keyfi
10
PepsiCo’dan ‘Türkiye göz bebeğimiz’...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:39
GÜNEŞ
07:03
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
16:05
AKŞAM
18:39
YATSI
19:58