Yazır üzümü her derde deva

Finike'nin Yazır Köyü'nde, ağustos ve kasım ayları arasında yetiştirilen ve köyün adını alan 'Yazır üzümü' kendine has tadıyla ilgi görüyor.

Yazır üzümü her derde deva
Yalnızca Finike'nin Yazır Köyü'nde yetiştirildiği için ticari değeri olmayan, yörede kurulan pazar ve yol kenarlarında satılan üzüm, yörede her derde deva olarak biliniyor. Üretici Osman Parlakay, Yazır üzümünün faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirterek, üzümün bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi.

Böbrek ve karaciğere iyi gelen üzümün, karaciğer hastalıklarının yanı sıra kansızlığa iyi geldiğini anlatan Parlakay, Yazır üzümünün vücuttaki yağların erimesine yardımcı olduğunu da vurguladı. Üzümün, vücutta biriken toksinlerin atılmasını sağladığını da ifade eden Parlakay, "Çok tatlı olan Yazır üzümünden çok kaliteli pekmez elde edilir. Kanı sulandırarak kalp-damar sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olduğu bilinmekte. Kabuk ve çekirdekleri mideye zarar vermeden sindirimi hızlandırmakta, bağırsak sisteminin çalışmasını düzenlemekte" dedi.

Organik yetişiyor
Üretici Zekeriya Parlakay ise üzümün daha çok gribal enfeksiyonlar nedeniyle vatandaşlardan talep gördüğünü kaydetti. Üretim sırasında zirai ilaç kullanılmadığına dikkat çeken Zekai Parlakay, organik olması dolayısıyla tercih edildiğine değindi. Üreticilerden Turgut Şahin ise 1942 yılından beri üretimi yapılan üzümün, yağmur suyu dışında sulanmaya ihtiyaç duymadığını vurguladı.

250 dönüm alanda üretiliyor
Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu ise Yazır üzümünün yaklaşık 250 dönüm alanda üretildiğini ifade etti. 71 yıldır üretimi yapılan üzümün Finike ve civar ilçelerde üreticiler tarafından pazara sunulduğunu anlatan Sarıçobanoğlu, "Üzümden elde edilen pekmezin daha iyi pazarlanması için çalışma yapacağız. Bu anlamda ticari değer katmak istiyoruz" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52