Üretici ayçiçeği avans alım fiyatını beğenmedi

Ayçiçeği avans alım fiyatlarını 1 lira 40 kuruş civarında bekleyen üretici, 1 lira 17 kuruşu duyunca şok oldu!

Üretici ayçiçeği avans alım fiyatını beğenmedi
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, Trakya Birlik'in açıkladığı ayçiçeği avans alım fiyatlarının hiçbir çiftçiyi tatmin etmediğini savundu.

Yorulmaz, Edirne Ziraat Odası'nda düzenlediği basın toplantısında geçen yıl 1,40 lira olan avans fiyatının bu yıl 1,17 liraya düşmesinin çiftçide hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Çiftçinin, beklediği fiyatı alamadığını belirten Yorulmaz, girdi maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 10'luk artış gösterdiğini, açıklanan fiyatların hiçbir çiftçiyi tatmin etmediğini ifade etti. 

Trakya Birlik yönetiminin, belirlenen fiyatla ilgili gerekli açıklamaları yapabileceğini aktaran Yorulmaz, "Edirne'deki ayçiçeği üreticisi bu fiyatlardan rahatsız olmuştur. AK Parti yetkililerinin, bu konuyla ilgilenmeleri gerekiyor. Önümüzde yerel seçimlerde siyateçilerin köylülerin karşısına nasıl çıkacaklarını merak ediyorum" dedi.

Bu yıl ki avans fiyatının kilogram başına 1 lira 45 kuruş olmasını beklediklerini ifade eden Yorulmaz, "Fiyatlar 1 lira 35 kuruş ile 1 lira 40 kuruş civarında olsaydı bu çiftçiler rahat edecekti ama 1 lira 17 kuruşta kalınca üzüldük. Yurt dışından gelen ayçiçeğinin maliyeti 1 lira 15 kuruş civarında. Bu tamamiyle Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'daki ayçiçeği rekoltesinin çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. Burada tamamiyle ithalat baskısı var" diye konuştu.

Bu yıl Türkiye'de 1 milyon 500 bin ton ayçiçeği üretimi beklendiğini, Türkiye'nin 700-800 bin ton üretimden bu noktaya geldiğini belirten Yorulmaz, bu rakamın Türk çiftçisinin üretebilirliğinin göstergesi olduğunu dile getirdi.

Trakya Birlik'in çiftçiye 370 bin ton ayçiçeği alacağını taahhüt ettiğini ifade eden Yorulmaz, "Trakya Birlik işleyebileceğinden de çok ürün alacak. Bu da bir risktir. Trakya Birlik'e verilen tepkileri yerinde bulmuyorum. Trakya Birlik, 1 lira 17 kuruş olarak verdiği avans fiyatını 10 kuruş geçtiği zaman çiftçiye 4 milyar fark öder. Bu da büyük bir rakamdır. Bu kurumu korumak ve kollamak bizim görevimizdir" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52