Bal sezonu bereketli geçiyor

TAB Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, kovan başı verimin geçen yıla oranla yüzde 20 arttığını açıkladı.

Bal sezonu bereketli geçiyor
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, kovan başı verimin geçen yıla oranla yüzde 20 arttığını belirterek, "Bu yıl Türkiye'deki bal üretiminin 110-120 bin ton gerçekleşeceğini bekliyoruz" dedi.

Kaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ki bal sezonunun geçen yıla oranla güzel geçtiğini anlattı.

Bal alımları devam ettiği için kesin rakam veremediklerini belirten Kaba, "Tahminimize göre, bu yıl kovan başı verimde geçen yıla oranla yüzde 20'lik bir artış söz konusu. Türkiye'deki bal üretiminin 110-120 bin ton arasında gerçekleşeceğini bekliyoruz" diye konuştu.

Kaba, her geçen gün kovan varlıklarının arttığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"6 milyon 500 bin civarında kovan varlığımız var. Bu yıl bazı bölgelerimizde mevsim çok güzel gitti. Doğu Anadolu Bölges'nde çam balı için mevsim çok güzel. Bazı yörelerde kestane balının, İç Anadolu'nun belli bir kesiminde ise bal eksikliği olduğu biliniyor ama çam balında Doğu Anadolu Bölgesi'nde geçen yıla göre fazla üretim var. Erzurum, Sivas, Erzincan ve Muş illerimiz iyi durumda. Bir de çam balının Muğla yöresindeki işaretleri çok güzel. Zaten verim de almaya başladık. Gidişat çok iyi."

Kestane balında bu yıl kovan başına 6-8 kilogram bal üretildiğini anlatan Kaba, Düzce'de 200-250 ton civarında üretim gerçekleştiğini belirtti.

Kaba, "Arıcılarımız gittikleri yerden boş dönmüyor. Mesela ayçiçek balına gitti, orada istediğini aldı. Orman Gülü balı da öyle. Bu seneyle ilgili herhangi bir sıkıntıları yok. Arıcılar adına güzel sezon geçti" şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52