Türkiye’nin ihtiyacından fazla üretilen ürünler

TÜİK, 2011-2012 döneminde tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin yeterlilik derecesini açıkladı.

Türkiye’nin ihtiyacından fazla üretilen ürünler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2011-2012 döneminde tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin yeterlilik derecesi belli oldu.

Yeterlilik derecesi nedir?
Yeterlilik Derecesi, ''Bir bölgenin kullanılabilir üretiminin (yerli üretim) o bölgenin talebini ya da yurtiçi kullanımını (insan, hayvan ve endüstrinin bütün ihtiyaçlarını) ne ölçüde karşılayacak durumda olduğunu gösterir'' şeklinde tanımlanıyor.

TÜİK, 2011-2012 döneminde ürün gruplarına göre ''Bitkisel Ürün Denge Tabloları; Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler'' istatistiğini yayımladı.

Buna göre, söz konusu dönemde toplam tahıl ürünlerinde yurtiçi üretimin yurtiçi talebi karşılama derecesi yüzde 99,9 oldu.

Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip buğdayın yeterlilik derecesi yüzde 105,1, yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 101,5, mısırın ise yüzde 79,7 olarak gerçekleşti.

Kuru baklagillerden kendine yeterlilik oranının en yüksek olduğu ürün ise yüzde 102 ile kırmızı mercimek, tüketimin fazla olduğu nohudun yeterlilik derecesi de yüzde 101,7 oldu.

Türkiye'nin kendine yeterli olduğu ürünlerden birisi patateste yeterlilik derecesi yüzde 100,2, yurt içi talebin büyük kısmının ithalat ile karşılandığı yağlı tohumlar ürün grubundan ayçiçeği, soya ve kolza için yeterlilik dereceleri de sırasıyla yüzde 42,2, yüzde 5,4 ve yüzde 49,6 düzeyinde gerçekleşti. Toplam şeker üretiminin büyük kısmı yurt içinde tüketildi ve yeterlilik derecesi yüzde 101,5 oldu.
trthaber.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52