GDO'lu pirinçte ilginç gelişmeler yaşanıyor!

İTÜ Mobgam Laboratuvarı tarafından GDO'lu oldukları açıklanan pirinç olayında ilginç gelişmeler yaşanıyor.

GDO'lu pirinçte ilginç gelişmeler yaşanıyor!
Gıdavitrini - Geçtiğimiz Nisan ayında gündeme gelen ve üç ayrı firmaya ait olduğu iddia edilen 20 bin ton GDO'lu pirinç operasyonunda işler yine karıştı.
Mersin Limanı'nda yakalanan ve İTÜ Mobgam Laboratuvarı tarafından GDO'lu oldukları açıklanan pirinç olayında ilginç gelişmeler yaşanıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) MOBGAM Laboratuvarı yaptığı analiz sonuçlarını açıkladı ve zikredilen pirinçlerin GDO'lu olduğunu duyurdu.

ANALİZ SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker dün konuyla ilgili bir açıklama yaparak İTÜ'nün analiz sonuçlarında yanlışlık olduğunu iddia etti. GDO'lu pirinç iddiasıyla ilgili bugün İTÜ'den bir açıklama yapıldı. Açıklamada analiz sonuçlarında "teknik" bir hata yapıldığı, analizlerin bu haliyle geçerliliğinin olmadığı ve ilgili kişinin açığa alındığı ile ilgili bilgiler yer aldı. Akabinde de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden, (Lab Supervisor- Assist. Prof.) Yrd. Doç. Dr. Alper Tunga Akarsubaşı'nın istifa haberi geldi.

İKİ BAKAN FARKLI AÇIKLAMALAR YAPMIŞTI!
Hatırlanacağı üzere, önce Bakan Hayati Yazıcı tarafından pirinçlerin GDO'lu olduğu açıklanmış ve sonrasında Gıda Bakanı Mehdi Eker tarafından yalanlanmıştı. Bunun üzerine Yazıcı ikinci bir açıklama yaparak herhangi bir risk olmadığını, hatta tüketicilerin tereyağıyla pişirip afiyetle yemelerini tavsiye etmişti.
Geçtiğimiz hafta İTÜ MOBGAM Laboratuvarı tarafından zikredilen pirinçlerin GDO'lu olduğu yönünde analiz sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmıştı. Bir hafta suskunluğunu koruyan Bakan Eker, önceki gün konuyla ilgili bir açıklama yaparak İTÜ'nün analiz sonuçlarında yanlışlık olduğunu iddia etmişti.
Konuyla ilgili dün Sabah gazetesinin internet sitesinde yer alan küçük bir haberde Başbakan Erdoğan'ın Kızılcahamam kampında Bakan Eker’e yönelik sitem ve eleştirisi vardı.

İTÜ'DEN AÇIKLAMA GELDİ
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü, İTÜ Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nce (MOBGAM), GDO incelemesine ilişkin verilen raporlardaki sonuçların, "süreçteki usul ve deneysel kurgu hataları" nedeniyle teknik olarak geçersiz olduğunu bildirdi.

İTÜ Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu'nca, MOBGAM'a, 4 Nisan 2013 tarih ve 2013/11021 sayılı yazıyla "Biyogüvenlik Kanunu'na muhalefet" suçundan yürütülen bir soruşturmaya esas olmak üzere, gönderilen pirinç numunelerinin ayrı ayrı analizleri yapılarak, "numunelerde GDO olup olmadığı" ve "numunelerde GDO bulunması halinde kontaminasyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığı" ile ilgili sonuçların ivedilikle gönderilmesinin talep edildiği belirtildi.

Yapılan analizlere istinaden MOBGAM tarafından verilen raporlarda MRS00022996, MRS00032270, MRS00032375 no'lu pirinç numunelerinde LLRice601 ve Bt3 ırklarının birlikte var olduğunun tespit edildiğinin bildirildiği aktarılan açıklamada, şöyle denildi:
"Konunun kamuoyundaki hassasiyeti nedeniyle MOBGAM tarafından verilen raporların incelenmesi için Rektörlüğümüz tarafından kurulan komisyon, süreçte usul ve deneysel kurgu hataları olduğunu saptamıştır. Verilen raporlarda uygulanan deneysel yöntemlerin, pirinçlerde saptandığı iddia edilen GDO'nun kontaminasyondan kaynaklandığı riskini değerlendirecek kurguda oluşturulmadığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla MOBGAM tarafından verilen raporlarda belirtilen sonuçlar teknik olarak geçersizdir. Bu hususlara istinaden sorumlu kişi hakkında soruşturma başlatılmış ve soruşturma sonuçlanana kadar görevinden açığa alınmıştır. Konunun yargıya intikal etmiş olması nedeniyle her türlü hukuki hakkımızı saklı tuttuğumuzu belirtir, gerekli hassasiyetin gösterilmesini önemle rica ederiz."



İSTİFA OLAYINA TEPKİLER ARTIYOR
Deneyimli gıda uzmanı Dr. Can Demir ise yaşanan süreci ve akademisyenin istifasını şu sözlerle değerlendirdi: "Bilimsel çalışmanın sonuçları, ancak karşıt diğer bir bilimsel çalışmayla aksi ispatlanırsa ortadan kaldırılır/çürütülür... Büyük emeklerle yetişen akademisyenlerimizi görevden alarak veya istifaya zorlayarak değil."

BİR TEPKİ DE GIDA GÜVENLİĞİ HAREKETİ'NDEN
Gıda Güvenliği Hareketi de, İTÜ Rektörünün açıklamasına bir basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. "İTÜ Rektörü’nü kınıyoruz, derhal istifa etmeli" başlığıyla kamuoyuyla paylaşılan açıklamada konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:
"Bir üniversitede bir akademisyenin veya akademisyenler heyetinin bilimsel çalışmaları ancak başka bir bilimsel çalışma ile çürütülebilir. Oysa İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, kendi ekibinin çalışması konusunda bu yolu tercih etmek yerine, kendisine yönelik baskılara boyun eğerek ekibini istifaya zorlamış hatta istifa ettirmiştir. Bununla da yetinmeyen İTÜ rektörü, bilimsel bir çalışmayı bir satırlık bir kararla yok sayan bir açıklama yaparak benzersiz bir skandala imza atmıştır.

Baskılara boyun eğdiği anlaşılan Sayın İTÜ Rektörü’nü kınıyoruz. Kendisine yakışan derhal yapılan baskıları açıklayarak istifa etmekti ama bunu yapmak yerine korkunç bir skandala imza attılar. Henüz hiçbir şey geç değil ve kendisini istifaya davet ediyoruz. Bilinmelidir ki kâğıt üzerinde meşruiyetleri sürse de vicdanlarda meşruiyeti kalmamıştır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur!"

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52