Malatya' nın Battalgazi ilçesinde Pepino yetiştirme tekniğini üreticilere öğretmek ve ürünü tanıtmak amacıyla 420 metrekarelik alana bin 30 adet fide dikilerek demonstrasyon kuruldu. Pepinonun dikili olduğu alanda incelemelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi yaptığı açıklamada, Farklı ürünleri ve yetiştirme tekniklerini çiftçimize öğretmek bu sayede üreticimizin ekonomik alanda güçlü hale gelmesi, müdürlüğümüzün temel hedefleri arasında olduğunu bu nedenle birçok üründe demonstrayon, tarla günü, ve çiftçi toplantıları düzenliyoruz dedi. Selvi, Pepino, kavun aromalı meyve, eti sulu ve ince kabuklu olup meyve ağırlığı genellikle 150-600 gram arasında olan içeriğindeki A ve C vitaminlerinin oldukça fazla olması nedeniyle çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı bilinmektedir. Meyvenin ham hali özellikle şeker hastaları için tavsiye edilir; çünkü tam olgunlaşmamış pepino meyvesinin şeker oranı daha düşüktür. Kalsiyum açısından zengin bir bitkidir. Bu nedenle Malatya halkının sofralarında artık pepinoyu görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Demonstrasyon sorumlusu Ziraat Mühendisi Akif Canal ise yetiştiricilik konusunda yaptığı açıklamada Kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadır. Ticari anlamda pepino çelikle çoğaltılır. Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok sevdiğinden sık sık sulama yapılır. Pepino bitkisi ticari anlamda yapıldığında işçiliği en aza indirmek ve verimi yüksek rekolteye çıkarabilmek için dikimden önce yerin hazırlanması yapılmalı, sıra üzeri tel çekilmelidir. İdeal olan sıra arası 90-100 cm fide arası 45 cm dir. Fideyi sırığa bağladığınızda budaması ve bakımı çok zor ve zaman alıcı olmaktadır. 1000 m² alana ticari anlamda 2 bin 200 fide dikilmektedir. Bunun getirisi ise tam anlamıyla budama ve sulama zamanında ve yeterli derecede yapılır ise normal şartlarda en asgarisi her bir fide 5 kg meyve verir. Bu da dekarda en az 11 ton gibi bir rakam olur. Bitki aşırı ilaç ve gübre istememektedir dedi.
iha.com.tr
Tropik bitkiler Türkiye'ye kazandırılıyor
Malatyada deneme amaçlı ekilen ve kalsiyum zengini olduğu açıklanan pepinodan yüksek verim elde edildi.
YORUM EKLE
1
Kayısıda hem rekor hem kazanç sevinci
2
Domuz etini "kırmızı et" diye servis ediyoruz
3
ABden 3 beyaza sert tedbir
4
TİGEM sertifikalı tohum fiyatını belirledi
5
Damak zevki, yaşlandıkça değişiyor
6
Avrupa gıda devlerine ilk Türk başkan
7
Ramazan'da "bal" gibi zam yaptılar!
8
Sıcak günler beyaz etçilere yaramadı!
9
Türk-Bulgar Ortak Yemek Kültürü tanıtıldı
10
Bu buluş ev hanımlarını sevindirecek
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:39
GÜNEŞ
07:03
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
16:05
AKŞAM
18:39
YATSI
19:58